Låt våra elever få gå i sin gymnasieskola

Rektor: De har redan betalat ett högt pris

Våra elever har redan betalat ett högt pris för kampen mot virusspridningen. De är inte smittbärare i samma omfattning som andra, de dör inte av viruset och de behöver gå i skolan för sin utbildnings, utvecklings och hälsas skull. Vad kostar det dem om skolorna stängs igen, skriver rektorn Marie Svensson och Kollegiet på Bryggeriets gymnasium i Malmö.

DEBATT. Några anställda på en gymnasieskola i Malmö har insjuknat i covid 19, och genast aktualiseras diskussionen om distansundervisning av gymnasieelever igen. Men varför? undrar vi.

För att skydda eleverna från smitta? Ungdomar i den aktuella åldersgruppen är smittade i mindre omfattning än andra enligt statistiken från Folkhälsomyndigheten och Region Skåne, och har hittills inte drabbats lika hårt av sjukdomen som andra.

De är däremot en sårbar grupp när det gäller psykisk ohälsa och många av dem tog skada av vårens isolering. Ångest och depression är sjukdomar som hotar deras liv och framtid på ett betydligt mer påtagligt sätt än covid 19.

Ska de kanske hålla sig hemma för att skydda andra från smitta? Ungdomar smittar inte andra i samma utsträckning som vuxna men deras resor till och från skolan uppfattas som en riskfaktor, och i stället för att anpassa kollektivtrafiken tvingades ungdomarna till isolering under hela våren.

Nu hotas ytterligare ett av deras tre gymnasieår för att deras tomma säten ska göra andra människors bussåkande tryggare, och de är på allvar oroliga. Elever som när de tog skolan för given ibland ifrågasatte nyttan med den, vittnar efter vårens stängning om hur viktigt det är med gemenskapen och ramarna kring vardagen.

Vårt uppdrag är att ge ungdomar utbildning och stöd i deras personliga och sociala utveckling. Det förra kan vi i viss mån göra på distans, men det är omöjligt med det senare – om det ens är möjligt att skilja det ena från det andra.

Inte heller kan vi fungera som det skyddsnät och den länk till andra instanser vi så ofta är för de skörare av våra elever. Psykiatrin och sjukvården kanske avlastas på kort sikt när unga sitter hemma och mår dåligt, men vad händer med samhället på längre sikt när så många varken får den utbildning eller hjälp de behöver?

Våra elever har redan betalat ett högt pris för kampen mot virusspridningen. De är inte smittbärare i samma omfattning som andra, de dör inte av viruset och de behöver gå i skolan för sin utbildnings, utvecklings och hälsas skull. Vad kostar det dem om skolorna stängs igen?

Alla vi andra, oavsett om vi är äldre eller yngre än de, är också beroende av att de får tillgång till all den kreativitet, kompetens och sociala förmåga de måste få utveckla för att kunna ta hand om oss, sig själva och sina barn i framtiden. Det är ett mycket högt spel vi spelar om vi skickar hem dem till deras sovrum igen.


Marie Svensson, rektor på Bryggeriets gymnasium i Malmö
och Kollegiet på Bryggeriets gymnasium i Malmö

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.