Ge restaurangerna en möjlighet att överleva

Tareq Taylor: Förslag saknas verkligen inte

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2020-07-25

Restaurangbranschen behöver tydliga och långsiktiga lösningar för att överleva under och efter pågående pandemi. Det krispaket som regeringen presenterat har varit bra men långt ifrån tillräckliga, skriver Tareq Taylor

DEBATT. Restaurangbranschen är viktig för Sverige. På senare år har antalet restauranger ökat kraftigt. Att då och då få njuta av en måltid på restaurang har blivit ett självklart sätt att umgås med vänner och familj för allt fler.

Hotell- och restaurangbranschen har blivit en stor och viktig arbetsgivare och sysselsätter fler än 200 000 människor.

Men det var före coronakrisen. På bara några veckor förändrades allt. Många restaurangföretag befinner sig nu i en tidigare aldrig upplevd kris. Branschen blöder så kraftigt att vi riskerar en total restaurangdöd.

Den negativa utvecklingen fortsätter. Varje dag ger företagare upp. Varje dag förlorar anställda inom branschen sina jobb.

Många av de tusentals människor som redan har blivit av med sina jobb inom restaurangbranschen har dessutom en svag ställning på arbetsmarknaden. Många är unga och ungefär hälften är födda i ett annat land än Sverige. En restaurangbransch i kris är därför en kris för sysselsättningen i Sverige.

De krispaket som regeringen har presenterat har varit kloka och har självklart inneburit vissa lättnader för svenska företag, men de är långt ifrån tillräckliga för tjänsteföretagen.

Vi tillverkar inga produkter som vi kan förvara på lagret och sedan sälja när tiderna blir bättre. En frisör kan inte lägga en klippning på hyllan. En taxichaufför kan inte pausa en körning till dess krisen är över.

Det gäller naturligtvis även restaurangföretagen. Vi vänder kronan i dörren. Vi kan inte pausa vår verksamhet. Det skulle ofelbart leda till konkurs.

Till detta kommer de omfattande begränsningar och restriktioner som har följt i spåren av coronakrisen. När restaurangerna tar sitt ansvar för social distansering genom att ta bort en stor del av platserna i lokalen, blir kunderna färre. Då påverkas förutsättningarna för att bedriva verksamheten i grunden.

För att få fart på restaurangbranschen måste vi därför få till riktade och offensiva förslag som ger företagen möjlighet att överleva och känna framtidstro.

Förslag saknas verkligen inte.

För en dryg månad sedan skrev vi till Finansministern och föreslog åtgärder som skulle kunna bära restaurangföretagen genom krisen och in i framtiden.

Vi tog bland annat upp:

  • En stor del av regeringens krispaket är tydligt skapade för industrin där man jobbar lika mycket varje dag. I restaurangbranschen finns inga sådana dagar. Därför var permittering inte ett alternativ för restaurangföretagare. Många var tvungna att säga upp sin personal i stället. Vi ber därför regeringen överväga möjlighet till avskaffad eller kraftigt sänkt arbetsgivaravgift vid återanställning av tidigare anställda som har sagts upp med anledning av coronakrisen. Denna krisåtgärd bör gälla under hela 2020 eller så länge som det behövs.
  • Ett omställningsstöd, riktat mot restaurangföretag, för lönekostnader liknande det som redan presenterats för fasta kostnader i form av hyror. Såväl omställningsstödet för fasta kostnader som omställningsstödet för lönekostnader bör gälla under hela 2020.
  • Återställ regelverket för avdrag vid representation till vad som gällde före den 1 januari 2017 på så sätt att det åter blir möjligt att göra avdrag för måltiden och inte bara för momsen.
  • Den möjlighet till tillfälliga hyresrabatter som gällde till den 30 juni, bör förlängas så att den gäller för hela 2020.

Restaurangbranschen behöver tydliga och långsiktiga lösningar för att överleva. Att ge branschen rimliga förutsättningar i den rådande situationen är att investera i ett Sverige med hög sysselsättning och där vägen till det första arbetet inte är alltför lång.

Än så länge har vi inte sett något av våra förslag bli verklighet, men vi är övertygade om att våra politiker ser nyttan i att investera i en framtid för vår bransch.

Låt oss undvika fler konkurser. Låt oss kunna återanställa dem som blivit arbetslösa. Låt oss stimulera tillväxt och förhindra att människor hamnar i utanförskap och psykisk ohälsa.

Med rätt förutsättningar kan restaurangbranschen bidra till att ta Sverige genom krisen.


Tareq Taylor, kock och en av initiativtagarna till Rörelsen Tillsammans ur krisen


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.