Antalet poliser är inte fler i dag, Damberg

Replik från Moderaterna om kampen mot gängvåldet

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Antalet poliser är i princip oförändrat jämfört med när den rödgröna regeringen tillträdde för fem år sedan. Varför, Mikael Damberg? Replik från Moderaternas Johan Forssell.
Foto: FREDRIK WENNERLUND
Antalet poliser är i princip oförändrat jämfört med när den rödgröna regeringen tillträdde för fem år sedan. Varför, Mikael Damberg? Replik från Moderaternas Johan Forssell.

DEBATT

DEBATT. Mikael Damberg har rätt i att den viktigaste satsningen för att öka tryggheten i Sverige är fler poliser.

Dessvärre har regeringen misslyckats. Konsekvenserna av regeringens oförmåga är skjutningar och sprängningar på historiskt höga nivåer, en allt råare gängbrottslighet och en befolkning vars otrygghet växer. Varför, Mikael Damberg, har antalet poliser inte ökat sedan din regering tillträdde?

Det råder en stor polisbrist i Sverige. Antalet poliser är i princip oförändrat jämfört med när den rödgröna regeringen tillträdde för fem år sedan. Samtidigt har befolkningen ökat och otryggheten brett ut sig. Misslyckandet är ett av flera från regeringen på rättsområdet – kanske det allra största.

Situationen är ytterst allvarlig. Alltför många poliser lämnar yrket och hundratals platser på polisutbildningen står tomma.

Det är Moderaternas fasta övertygelse att om vi ska nå målet om 10 000 fler polisanställda 2024 och vända brottsutvecklingen måste mer till än regeringen är villig att göra. Det behövs fler poliser i kampen mot gängbrottsligheten, men även för att bekämpa annan brottslighet.

Därför satsar vi nästan två miljarder kronor mer än regeringen på Polisen.

För att stärka attraktiviteten i yrket har vi föreslagit en riktad lönesatsning och en betald polisutbildning. Vi har avsatt pengar för att återanställa pensionerade poliser och frigöra polisen från administrativt arbete. Fram till dess att Polisen nått sin fulla kapacitet har vi också avsatt en miljard för att Polisen ska kunna anlita uppemot 2 000 nya statliga ordningsvakter för att stärka tryggheten här och nu.

Statsministerns naivitet och inrikesministerns handlingsförlamning genomsyrar svensk rättspolitik i ett läge där vårt land behöver mönsterbrytande handlingskraft för att vända utvecklingen. Sverige behöver inte bara fler poliser, det behövs också ett nytt politiskt ledarskap.


Johan Forssell, rättspolitisk talesperson (M)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Texten är en replik. Läs hela debatten här

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publicerad:

LÄS VIDARE