Moderaterna måste stoppa vinter-OS

Debattören: För att ha råd med OS måste vi skära ner på välfärden – ett hån mot skattebetalarna

Publicerad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

”Visst kan jag medge att jag personligen tycker att det hade varit roligt att gå på dessa evenemang i min hemstad. Idrott i all ära, men Moderaterna måste först och främst vara en röst för skattebetalarna”, skriver Benjamin Dousa.
Foto: Claudio Bresciani/TT
”Visst kan jag medge att jag personligen tycker att det hade varit roligt att gå på dessa evenemang i min hemstad. Idrott i all ära, men Moderaterna måste först och främst vara en röst för skattebetalarna”, skriver Benjamin Dousa.

I går kom nyheten som borde sätta skräck hos de flesta moderater: Stockholm är en av slutkandidaterna till att vara värd för vinter-OS 2026.

Idén att Sverige ska prioritera att vara värd för OS kunde inte komma mer olägligt. Att samtidigt som flera av statens kärnverksamheter: skola, försvar sjukvård och polis, inte håller måttet, lägga offentliga medel på ett gigantiskt idrottsevenemang är minst sagt olämpligt.

Centrala samhällsfunktioner vi alla förväntar oss ska fungera är i dag illa skötta, trots att vi betalar bland de högsta skatterna i världen.

För att råda bot på att den offentliga sektorn inte ens kan upprätthålla de mest självklara verksamheter måste stat, landsting och kommuner våga prioritera. Exempelvis läggs nära hälften av de offentliga utgifterna i Sverige på olika typer av bidrag, medan sjukvården och skolan bara knappt får varsin tiondel. Polisen får ännu mindre, endast en bråkdel av vad Arbetsförmedlingen får. Att då dessutom lägga miljardbelopp på vinter-OS vore ett hån mot skattebetalarna.

Visst kan jag medge att jag personligen tycker att det hade varit roligt att gå på dessa evenemang i min hemstad. Idrott i all ära, men Moderaterna måste först och främst vara en röst för skattebetalarna.

Internationella olympiska kommittén bidrar med 9 miljarder, och räknar med att ytterligare 3 miljarder ska finansieras privat. Problemet är att kalkylerna sällan går ihop och att staten måste gå in som garant.

Tommy Andersson, professor i turismekonomi, har redan dömt ut budgeten och är övertygad om att den kommer att spricka. Det kan i slutändan då handla om mångmiljardbelopp som måste skäras ner i välfärden för att finansiera vinter-OS.

Ytterligare en anledning till att Moderaterna borde stoppa planerna på vinter-OS är att partiet gick till val på att minska bilköer och att bygga bort trafikkaoset i Stockholm. Det löftet måste de nu slå vakt om. Huvudstaden har redan i dag en mycket ansträngd trafiksituation och det trafikkaos ett vinter-OS skulle skapa skulle få trafikkaoset under exempelvis Stockholm Marathon att blekna i jämförelse.

Det är långt i från optimalt att utsätta Stockholm för en kaosartad trafiksituation i långt över en vecka. Bilismen har fått lida tillräckligt mycket i vår huvudstad.

Politik handlar om prioriteringar. I dag får vi skattebetalare inte valuta för våra skattepengar. Betalar vi högst skatt i världen borde vi kunna förvänta oss bäst sjukvård, polis och skola eller åtminstone vinna någon av grenarna. Men det gör vi inte i dag. Då kan inte politiker slösa pengar på ett dyrt idrottsjippo.

Moderaterna ska vara partiet som är en garant mot skatteslöseri och bör därför sätta stopp för dessa planer.


Benjamin Dousa, förbundsordförande Moderata ungdomsförbundet


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publicerad:

LÄS VIDARE