Därför ska du inte ha en plastgran till jul

Debattörerna: Så firar du klimatsmart i år

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2017-12-02

Julen kan vara mycket mer miljövänlig – om vi bara tänker till lite, skriver debattörerna.

DEBATT. Julens antågande är för många en blandning av förväntan, stämning och julklappsbryderier. Men vad gäller klapparna handlar det inte bara om att hitta rätt klapp – många av oss blir illa till mods när julen omvandlas till överkonsumtionens högtid. Och det finns tecken på att vi rör oss dit även i år. Handelns utredningsinstitut (HUI) spår att årets julhandel återigen kommer att slå rekord. Enligt prognosen kommer vi spendera ofattbara 78,5 miljarder kronor i julhandeln. Men konsekvenserna för miljön ingår inte i prognoserna; julhandeln behöver ses i ljuset av att vi redan 2 augusti hade förbrukat årskvoten av jordens naturresurser. Köpfesten under julen, barnens högtid, sker ironiskt nog på kommande generationers bekostnad.

Det kan tyckas märkligt att julhandeln år efter år slår rekord. Många av oss önskar en mer hållbar jul, och de flesta är överens om att bara fler prylar sällan ger mer lycka. En färsk Kantar Sifo-undersökning genomförd på uppdrag av Blocket visar att sju av tio kan tänka sig att skippa julklapparna helt, åtminstone till de vuxna. Samma undersökning visar att närmare halva befolkningen (45%) är positivt inställda till att få begagnade julklappar. Många uttrycker dessutom en önskan om att minska matsvinnet och efterlyser mer eko, Fairtrade och vegetariskt på julbordet. Det finns uppenbarligen en utbredd vilja att göra julen mer hållbar. Vi är övertygade om att det genom en rad ganska enkla insatser går att ta sig en bit på vägen med till en mer hållbar och fridfull jul.

  • Minska antalet julklappar. Varje svensk planerar att köpa i snitt nio julklappar i år. Samtidigt önskar vi oss väldigt lite själva, vuxna svenskar vill i genomsnitt ha två klappar från andra vuxna i jul.
  • Ge något begagnat. Enligt Blockets undersökning kan 53 procent av Sveriges befolkning tänka sig att ge bort en begagnad julklapp. Genom att återanvända istället för att köpa nytt hushåller vi med jordens resurser och kan minska de utsläpp av växthusgaser som orsakas av vår konsumtion.
  • Satsa på ekologiskt julbord. Mer än varannan svensk (54%) vill slänga mindre julmat och fyra av tio vill se mer eko på julbordet. Våga minska på köttet och låt växtriket ta större plats under helgen. Lyxa till med ekologiska produkter så får du dessutom ett julbord av högre kvalitet. Julklassiker som sill och ansjovis funkar, men undvik utrotningshotad ål och lutfisk gjord på långa. Det är extra viktigt att byta hårdbesprutade julklassiker som kaffe, russin, ananas och citrusfrukter till ekologiska varor. Välj också pepparkakor som inte innehåller palmolja, eftersom regnskog skövlas för att ge plats för palmoljeodlingar.
  • Köp äkta gran – inte plast. Även om man nöter på sin plastgran i tio år är det bättre ur ett miljöperspektiv att köpa en riktig gran – i synnerhet om den är KRAV-märkt och odlad nära. Eller varför inte pynta en gran utomhus? Med nötter och äpplen som pynt bjuder ni även fåglar och andra djur på julgodis.
  • Ta tåget. Ta tåget till julfirandet. Att åka tåg mellan Göteborg och Stockholm innebär ett utsläpp på 1 gram koldioxid, medan flyget orsakar hela 74 000 gånger större utsläpp. Om du ska till en plats dit du måste åka bil, hyr en miljöbil och samåk med släkt och vänner.
  • Pynta klimatsmart. Bojkotta plastpynt till förmån för naturmaterial - till exempel ekologiska apelsiner prydda med väldoftande nejlikor, kransar av pilträ eller girlanger av små grankvistar. Använd lysdiodslinga av LED-typ, de kan vara tio gånger effektivare än en traditionell ljusslinga.
  • Sopsortera. Låt inte allt skräp hamna i sopnedkastet utan sopsortera julklappspapper, frigolit, kartonger och annat som blir över efter den stora festen. Låt julgranen bli bränsle eller lämna den till kommunens uppsamling för förbränning. Läs mer på Sopor.nu.

God, hållbar jul, önskar


Jan Prokopec, vd Blocket
Karin Lexén, generalsekreterare Naturskyddsföreningen


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– följ Aftonbladet Debatt på Facebook.