Nätläkare tar resurser från den övriga vården

Slutreplik om vårdappar: Vad gagnar vården mest?

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2018-02-13

Det viktiga är att undersöka hur bra nätläkartjänster fungerar, så att de gagnar sjukvården som helhet, skriver debattören i en slutreplik.

SLUTREPLIK. Mina skråkollegor Johan Flodin och Joakim Röstlund har reagerat på min kritik mot deras kassako, den så kallade KRY-appen.

Flodin och Röstlund har missförstått delar av artikeln: Självklart oroar sig inte människor över att tillgången till vård är för bra!

Det är den generella oron och hälsoångesten som ökar när vi hela tiden möts av uppmaningen: Sök för det här och det här, varning för det här, kom till oss på KRY, hos oss får du hjälp när som helst.

Digital vård, ej liktydigt med nätbaserade företag som höstar in grova pengar från vår skattepott, är inte nödvändigtvis av ondo. Rätt använd kan den vara praktisk. I form av återbesök där en välkänd patient följs upp för provsvar och behandlingsutfall, där ett telefonsamtal inte riktigt räcker till. Ja tack, vi vårdcentraler tar gärna emot ersättning för denna typ av återbesök! Våra telefonuppföljningar, som i vissa fall är fullt tillräckliga, inbringar tyvärr inte en slant till mottagningen.

Att onödig antibiotikaförskrivning ökar med ökad tillgång på totaldigital vård kan jag och mina kollegor genom erfarenhet vittna om.

Konsulterande telefonsamtal till oss eller till 1177/sjukvårdsupplysningen kostar ingenting men ett motsvarande samtal till KRY eller annan app-vård kostar både i form av patientavgift och skattemedel.

Den fysiska primärvården (mottagningar där honnörsorden är kontinuitet och vård efter behov) har ställts i konkurrensposition gentemot app-vården. Varje ”besök” hos en app-doktor sänker det som kallas täckningsgrad hos patientens vårdcentral, som då straffas med minskad ersättning.

Därför ser sig landstingspolitikerna tvingade att konkurrera om besöken genom ökade öppettider och öppna tidböcker att boka i hos vårdcentralerna, utan att tillföra ytterligare medel. Åtgärder som stjäl resurser från de mest sjuka och behövande.

Det viktiga nu är att reda ut vad som bäst gagnar hela befolkningen, både medicinskt, mänskligt och ekonomiskt.


Lotta Grönwall Lindholm, läkare, specialist i allmänmedicin


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Följ ämnen i artikeln