Vi har inte råd att inte få ner sjuktalen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2015-10-13 | Publicerad 2015-10-09

Annika Strandhäll (S): Utförsäkringar och skattesänkningar hotar välfärden

Annika Strandhäll, socialförsäkringsminister (S).

DEBATT. De ökande sjuktalen måste vändas. Borgarnas svar: utförsäkringar och skattesänkningar. Det håller inte.

Istället för att tillsammans med regeringen ta problemet på allvar så backar man tillbaka till det enda vi vet verkligen inte fungerar: utförsäkringar av sjuka människor och nedskärningar i en redan utsatt välfärd.

Sammantaget har de borgerliga partierna presenterat skattesänkningar på över 64 miljarder för 2016. För att jämföra med något så skulle man med den enorma summan kunnat finansiera hela sjukpenningen 2014 och ändå haft hälften av pengarna kvar. Det skulle räcka till över 91 000 nya grundskolelärare eller till att inkludera tandvård för alla i Sverige i sjukvårdens högkostnadsskydd – nära tre gånger om.

64 miljarder i skattesänkningar kostar. Notan betalas genom stora nedskärningar i skolan och välfärden. Tvärtemot vad Sverige nu behöver och tvärtemot vad vi behöver göra för att komma åt ohälsan.

Sjuktalen har ökat med närmare 70 procent de senaste fem åren. Två av tre sjukskrivna är kvinnor och psykiska diagnoser är den vanligaste orsaken till sjukskrivning, för både kvinnor och män. Vanligast är sjukskrivningar i människonära yrken – som socialsekreterare, lärare och undersköterskor.

I detta allvarliga läge fortsätter borgerligheten att montera ner välfärden med skattesänkningar som de flesta inte vill ha. I valrörelsen lovade Moderaterna väljarna att inte sänka fler skatter, men det höll inte länge.  Nu pekar man glatt finger på de ökande kostnaderna för sjukpenningen, som ökade i fyra år under deras styre, men vägrar ta ansvar.

Jag tror att de flesta av oss på olika sätt känner eller träffat någon som drabbats. Kanske är det barnens lärare eller en sjuksköterska i vården. Kanske är det mormors kontaktperson på äldreboendet. Någon som brinner för sitt jobb och vill göra skillnad, men som med åren fått en sådan arbetsmiljö att hen i värsta fall faktiskt blivit sjuk. På många håll går välfärdens medarbetare på knäna.  Vill vi på riktigt vända utvecklingen så måste vi våga se även denna svåra utmaning – det är vår uppgift som politiker.

Vi har redan sett resultatet av åtta år av nedskärningar i vår gemensamma välfärd - och i människors arbetsmiljö. Nu måste vi vända utvecklingen.

Regeringen gör efterlängtade och välbehövliga satsningar med bland annat satsningar om två miljarder för ökad bemanning i äldreomsorgen. Vi satsar i år två miljarder som en del av regeringens lågstadielöfte för att möjliggöra att fler kan anställas i skolan så att lärare får mer tid för sitt arbete. Vi lägger 250 miljoner till den sociala barn- och ungdomsvården för stärkt bemanning och till satsningar på kompetens och kvalitet. 

Dessutom har vi lanserat ett brett åtgärdspaket för ökad hälsa och minskad sjukfrånvaro med en tydlig målsättning och åtgärder inom sju områden för att vända utvecklingen och komma till rätta med sjuktalen.

Vi har inte råd att göra något annat. Det här är människor som behövs. Det här är lärare vi behöver i våra skolor, undersköterskor vi behöver i vården och socialsekreterare vi behöver i socialtjänsten. Inte i sjukskrivning.

Annika Strandhäll