Äta veganskt gynnar hälsan – och klimatet

Slutreplik om växtbaserad kost och lagstiftning

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2020-01-02

Det handlar inte om att vi som veganer känner oss diskriminerade för att vi är veganer. Men då verkligheten ser ut som den gör anser vi att det behövs en lagändring och ökad kunskap, skriver debattörerna.

SLUTREPLIK. Kerstin Herbetsson (KH) och Anna-Chatrine Nennestam (ACN) inleder sin replik på vår debattartikel med en tanke till alla hungrande hemlösa. Vi delar givetvis skribenternas önskan om näringsrik mat till alla.

Om man på allvar önskar att maten ska räcka till fler så är de växtbaserade alternativen tveklöst bäst. Vid SLU har man visat att en svensk gård som ställer om till vegetabilier kan mätta tre gånger så många.

Att välja svenska produkter är så klart bra men vill man främja miljönytta och matförsörjning är det vegetabiliskt man bör välja i första hand och inte svenska animalier. Vi har därför inga invändningar till att EU-stöd används till vegetabilisk matproduktion vilket KH och ACN verkar tro. 

Det påstås att vi har ”smutskastat” men vi kan inte alls se någon smutskastning i vår artikel och anklagelsen är för oss fullkomligt obegriplig.  

Vidare verkar KH och ACN ha missförstått vår vädjan om utökad diskrimineringslag (DL). De påstår att vi vill lagstifta om önskekost. En vegansk livsföring handlar i regel inte om egna önskningar och smak utan om att låta sina värderingar komma till uttryck i sina handlingar. Specifikt är det värderingar som vi egentligen alla delar: att vi inte vill utsätta djur för onödigt lidande.

Ett veganskt kostval gynnar även vår hälsa och miljö. Därför är det synnerligen bakvänt att den som gör detta val kan diskrimineras.

Förekommer detta i dag? Ja, på förskolor, skolor och även statliga myndigheter såsom Försvarsmakten, förvägras veganer tillgång till växtbaserade alternativ. Nästan hälften av landets kommuner vägrar servera vegansk mat.

Om religiösa skäl framförs så erbjuds annan mat och vi anser att även vetenskapligt baserade val som gynnar alla ska gälla som motivering. Så är fallet i England sedan 2011.

Det handlar inte om att vi som veganer känner oss diskriminerade för att vi är veganer. Men då verkligheten ser ut som den gör anser vi att det behövs en lagändring och ökad kunskap.

Precis som KH och ACN är vi övertygade om att förändring börjar med att vi alla tar ansvar. Där ingår att föra debatt, utbilda, sprida fakta samt att ifrågasätta rådande normer och med eftertanke välja vad vi lägger på tallriken.


David Stenholtz, bitr överläkare onkologi och ordförande Läkare för framtiden
Sarah Mansouri, kommunikationschef Djurens Rätt
Annika Carlsson Kanyama, docent KTH
Pär Friberg, präst Svenska kyrkan
Lars Frölander, OS-medaljör simning
Ida Kjos, jurist


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Texten är en slutreplik. Läs hela debatten här:

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Följ ämnen i artikeln