Rekordmånga hundar smugglas till Sverige

Debattörerna: Systematiskt djurplågeri – nu måste politikerna agera

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2023-02-07

Tullen stoppade dubbelt så många hundar vid gränsen förra året jämfört med 2019. Hundsmuggling är en lukrativ affär som dragit till sig intresse från kriminella ligor. Nu krävs politisk handling, skriver Svenska kennelklubben.

DEBATT. Hundsmugglingen till Sverige fortsätter att ligga på rekordnivåer enligt Tullverket, trots att nyregistreringarna av hundar sjunker hos såväl Svenska kennelklubben som hos Jordbruksverket.

För hundarnas skull och för att inte få in smittor i Sverige, måste politikerna nu agera mot den illegala införseln av hundar.

Förra året stoppade tullen 552 hundar vid gränsen. En del av dem kom med flyktingar från Ukraina och sattes i hemkarantän, men även när dessa är borträknade ligger siffran mer än dubbelt så högt som 2019, året före pandemin.

Hundsmuggling är en lukrativ affär som dragit till sig intresse från kriminella ligor. De köper upp hundar billigt i länder som Litauen, Polen, Ungern, Rumänien och Serbien och fraktar dem till Sverige för att säljas för tiotusentals kronor.

Bland smugglarnas favoriter återfinns små populära hundraser som fransk bulldogg, pomeranian, malteser, bichon frisé och olika blandningar av små hundar.

Efterfrågan på hundar steg rent allmänt under pandemin men för dessa hundraser är ökningen av antalet registrerade hundar i Jordbruksverkets register exceptionell.

Det blir särskilt tydligt när ökningen jämförs med antalet nyregistreringar i Svenska kennelklubben.

Det går naturligtvis inte att säga att just smuggelhundar ligger bakom de stora ökningarna i de tre hundraserna ovan.

Nivåerna är dock anmärkningsvärda och det är rimligt att ifrågasätta att inhemska icke-SKK-registrerade hundar skulle ha kapacitet att föröka sig enligt de nivåer som ses i tabellerna ovan.

Svenska kennelklubben har tillsammans med Jordbruksverket, länsstyrelserna, Tullverket, polisen samt med veterinärer försökt att informera potentiella valpköpare. Informationen fungerar delvis.

Hundsmugglarnas ändrade fokus till att smuggla in dräktiga tikar, eftersom köpare uppmanas att kräva att få träffa valparnas mamma, skulle kunna tyda på det.

Problemet är att vår information alltid ligger steget efter.

Det går tyvärr inte heller att utesluta att vissa köpare inte är intresserade av hundens bakgrund.

Var det verkligen bara svårt att se igenom ett erbjudande som var ”för bra för att vara sant”? När annonsen på webben erbjöd omedelbar leverans av valpar av en hundras, som det var kö på hos seriösa uppfödare?

Om en köpare inte bryr sig om att denne genom sitt handlande möjliggör valpfabrikernas verksamhet och hundarnas fortsatta lidande, hjälper inte information.

Riksdagen fann förra året problemet med smuggelhundar så allvarligt att tre tillkännagivanden inom området riktades till den dåvarande regeringen. Dessa omfattade:

  • Att Tullverket även i fortsättningen bör ha möjlighet att stoppa fordon för att söka efter hundar.
  • Att veterinärer ska ges möjlighet att anmäla misstanke om illegal införsel av hundar och andra sällskapsdjur.
  • Insatser mot organiserad smuggling av sällskapsdjur där Jordbruksverket bör ges i uppdrag att tillsammans med Tullverket, länsstyrelserna, Skatteverket och Försäkringskassan identifiera och stävja organiserad smuggling av hundar och andra sällskapsdjur.

Vi menar att tiden för att förlita sig på att vi enbart ska kunna informera bort problemet är över. Nu krävs politisk handling för att stoppa det systematiska djurplågeri som hundsmuggling innebär.

Våra riksdagsledamöter har redan identifierat flera förslag till handling. Nu är det dags att gå vidare med dessa.


Thomas Uneholt, ordförande i Svenska kennelklubben
Kees de Jong, vd i Svenska kennelklubben


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.