Nej, du behöver inte alls lyssna på Greta

Debattörerna: Finns alternativ för att bli av med den gnagande känslan av obehag

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2019-09-26

Vi vuxna måste vakna upp och inse allvaret när barn strejkar. Som det senaste året har visat så kan en persons handling göra faktisk skillnad, skriver debattörerna.

DEBATT. I tal efter tal, på tv, radio och i tidningar, för att inte tala om på sociala medier, har 16-åriga Greta Thunberg på ett otroligt träffsäkert sätt tagit rollen som den vuxna i debatten om klimatförändringarnas hot mot människan.

Hon har fått många att vakna upp från klimatdvalan och fått människor runt om i världen att prata om elefanten i rummet och det klimatvetenskapen tydligt visar; ”vårt hus brinner”.

Vissa har vaknat till och tittar nu med uppspärrade ögon på förödelsen som sker, andra kisar fortfarande, men de allra flesta väljer hellre att titta bort. Greta och miljontals andra ungdomar som vågar titta krisen i vitögat har sagt att de inte kommer att sluta skolstrejka förrän de vuxna och politikerna tar klimatkrisen på allvar. Naivt och barnsligt, säger vissa. Sorgligt, men modigt, menar vi.

Greta började skolstrejka för över ett år sedan, Redan andra dagen utanför riksdagen hade flera personer slutit upp bredvid henne under parollen ”skolstrejk för klimatet”. I dag är miljontals ungdomar en del av vår tids starkaste rörelse – Fridays for future.

Från början fick hon kritik för att hon valt att bryta mot den heliga skolplikten. Men faktum är att om Greta hade valt att följa skolplikten skulle den globala rörelse hon startat aldrig blivit till, och växt med en otrolig hastighet.

Framförallt har hon skapat hopp, handlingskraft och gett barn och unga ett forum för sin klimatångest. ”Desperata tider kräver desperata handlingar”, brukar det heta och det är precis vad dagens barn och unga är, desperata.

I somras gick Fridays for Future ut i ett öppet brev och vädjade till alla vuxna att delta i den globala klimatstrejken i morgon, den 27 september. På den förra globala klimatstrejken i mars deltog 2,5 miljoner människor på alla kontinenter.

I Sverige kommer det att strejkas på 157 platser i morgon. 

Vi som undertecknar är yrkesverksamma inom hållbarhet i Sverige. Vi är oroliga över ”vuxenvärldens” likgiltighet gentemot Fridays for futures, och i förlängningen forskarvärldens, uppmaning till att stoppa klimatkrisen medan vi kan.

Genom Fridays for future sträcker barnen ut sina händer till de vuxna som sitter på den verkliga makten. Det är vi. Vi sitter i de strukturer som har möjlighet att åstadkomma verklig förändring. 

Vi tillhör den mest privilegierade delen av världen. Därför har vi också ett ansvar att agera. Generation Greta är den första generationen som kommer att få en sämre framtid än sina föräldrar – om vi inte agerar nu.

Vi vuxna måste vakna upp och inse allvaret när barn strejkar. Som det senaste året har visat så kan en persons handling göra faktisk skillnad, när det bidrar till en global rörelse. 

Men för all del, lyssna inte på Fridays for future och Greta. Lyssna i stället på tyska och brittiska fackföreningar som manar till strejk och det internationella världsfackförbundet ITUC som samlar 200 miljoner fackföreningsanslutna och backar klimatstrejken.

Lyssna på världens främsta universitetsstäder som officiellt backar strejken. Lyssna på New York som ger alla stadens en miljon skolungdomar rätt att delta i Gretas skolstrejk varje fredag. Vi ser till och med hur 1 000 anställda i e-handelsbolaget Amazon gått ut med att de ska strejka och tagit ledigt för att kunna göra det, i protest mot företagets miljöskadliga verksamhet. 

Och om du vill bli av med den där gnagande känslan som du kanske inte ens identifierat som klimatångest, kom med oss. Vi som vill agera. Som inte klarar av tanken på att barn ska behöva strejka för sin framtid. Vi tar vårt ansvar genom att strejka för klimatet. 

Nu kan du göra skillnad. Ta ditt första steg med oss i morgon. Låt oss enas bakom vetenskapen – passivitet är inte längre ett val! 


Ahmed Al-Qassam, 30, miljövetare
Alexander Zahari, 27, psykolog och ekonom
Anna Ljungström, 24, samhällsplanerare
Arvid Rensfeldt, 27, civilingenjör 
Beatrice Rindevall, 31, globala studier
Björn Fondén, 22, miljövetare & företagsekonom
Desiré Dannberg, 33, samhällsvetare
Elin Fura, 37, företagsekonom
Ellen Lindberg, 26, miljövetare
Felicia Sen, 28, ekonom hållbar utveckling
Filip Celander, 31, civilingenjör energi, miljö & management
Hannes Anagrius, 30, master i hållbar utveckling
Jakop Dalunde, 35, brandman och politiker (MP)
Joel Gordon Hultsjö, 25, idé- och lärdomshistoriker
Jonna Elofsson Bjesse, 27, miljövetare
Katrin Nilsson, 29, ekonom
Lovisa Lundgren, 31, civilingenjör energi & miljö
Melanie Olsson, 29, miljövetare och hållbar samhällsplanerare
Ossian Matthiessen, 29, klimatanalytiker 
Robin Rushdi Al-salehi, 25, stadsplanerare
Simon Iaffa Nylén, 26, miljövetare och stadsplanerare
Tess Waltenburg, 26, etnolog
Samtliga är med i nätverket för unga yrkesverksamma inom hållbarhet


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.