Arbetsgivarnas ansvar – oavsett pandemi

Kommunal: Basala hygienrutiner ska alltid följas

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2020-05-10

Det är arbetsgivarna som är ansvariga för att de basala hygienrutinerna följs. Det är arbetsgivarna som ska se till att förutsättningarna finns för att förebygga smitta på arbetsplatserna. Det är arbetsgivarnas skyldighet att se till att arbetstagarna har rätt kompetens, skriver Tobias Baudin, Kommunal.

DEBATT. Så här är det.

Den 1 januari 2016 höjdes kraven på hygienrutiner inom omsorgen. Socialstyrelsen utvidgade de föreskrifter om basal hygien som gällde i sjukvården till att också gälla vid arbete inom hemtjänsten, särskilda boenden och vissa LSS-boenden.

Bakgrunden var att de personer som får omsorgsinsatser i dag ofta är multisjuka och därmed särskilt utsatta för vårdrelaterade infektioner. De rör sig mycket mellan sjukvården och omsorgen, vilket innebär risk för smittspridning. Syftet var förstås att minska smittspridning och vårdrelaterade infektioner.

Det råder ingen tvekan vems ansvaret att följa föreskrifterna är.

Det är arbetsgivarna som är ansvariga för att de basala hygienrutinerna följs. Det är arbetsgivarna som ska se till att förutsättningarna finns för att förebygga smitta på arbetsplatserna. Det är arbetsgivarnas skyldighet att se till att arbetstagarna har rätt kompetens och tillräcklig information om smittrisker och hur de kan förebyggas. Det är arbetsgivarnas ansvar att det finns information och förutsättningar, dvs. tid till, kunskap om och material för att följa de basala hygienrutinerna.

Det är arbetsgivarnas lagstadgade ansvar att Socialstyrelsens föreskrifter följs – oavsett pågående pandemi eller inte.

Det var 2016. Nu, fyra år senare, drabbas Sverige av spridning av ett nytt virus och Kommunals skyddsombud vittnar om arbetsgivare som varken förmår säkerställa kompetens, förutsättningar eller material för basala hygienrutiner följs.

Jag vill understryka att det finns många arbetsgivare därute som gör sitt jobb. Men, det finns också alldeles för många som inte gör det. Och det är oacceptabelt att de undersköterskor, vårdbiträden och andra yrkesgrupper som just nu jobbar stenhårt för att skydda våra äldre hamnar i kläm.

Kommunal har påpekat bristerna i personalens förutsättningar för att upprätthålla basala hygienrutiner länge. Vi har fått skrika allt vi har för att tydliggöra kraven på att tillhandahålla arbetskläder inom äldreomsorgen och fortfarande saknas ofta omklädningsrum. Samtidigt har verksamheterna slimmats ytterligare och utrymmet för proffsen att vara proffs krympt.

Och därför blir vi inte förvånade när, i den pågående corona-epidemin, Kommunals skyddsombud från både äldreboenden och hemtjänst larmar om att det saknas material för att kunna upprätthålla de basala hygienrutiner, det vill säga handskar, plastförkläde, tvål, ytdesinfektion och handsprit.

När man lyfter att medarbetare inte får kännedom om de handlingsplaner och rutiner som finns. När man konstaterar att natten fortfarande är organiserad så att man kan jobba ensam med över 20 boende – men har en ”springare” mellan våningsplanen.

För det som arbetsgivare och ansvariga myndigheter nu förvånas över är ingen nyhet.

Utifrån medlemmarnas kunskap och vilja driver Kommunal sedan länge ett antal frågor för att höja personalens status och förbättra kvalitén i verksamheterna. Det handlar om skyddad yrkestitel för undersköterskor, vilket exempelvis våra nordiska grannländer har. Det handlar om en tydlig yrkesutvecklingstrappa som inkluderar vårdbiträden. Det handlar ökad grundbemanning, minimera visstidsanställningarna, en hälsosam arbetsmiljö och rimliga arbetsvillkor.

Nu hoppas vi på ökat intresse för våra lösningar eftersom alla borde veta att det inte finns några enkla jobb inom vård- och omsorg.

Arbetsgivarnas ansvar är glasklart. Och det politiska ansvaret för att se till att det kommer ett riktigt äldreomsorgslyft har aldrig varit tydligare.

Medlemmarna i Kommunal tar sitt ansvar – nu är det dags för arbetsgivare och beslutsfattare att ta sitt. Det är dags i den pågående Corona-pandemin. Och i den vanliga vardagen när den kommer tillbaka.


Tobias Baudin, förbundsordförande Kommunal


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs fler artiklar i ämnet här