Ni sår misstro till den etablerade vården

Slutreplik från Elisabeth Wolpert om antidepressiva läkemedel

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2020-02-27 | Publicerad 2020-02-06

När man ifrågasätter rådande riktlinjer för behandling är det oseriöst att inte nämna vetenskapliga artiklar som stöder andra teser än de egna, skriver Elisabeth Wolpert.

SLUTREPLIK. Vårt själsliga mående är för viktigt för att dränkas i referenser av låg kvalitet. Man kan inte, som tidigare i debatten, skriva ”utifrån den samlade vetenskapliga evidensen” och sedan referera till en (!) artikel när det finns hundratals studier inom fältet. Det fyller inte kravet på objektivitet.

Tyvärr verkar dr Jakobsen och medförfattare inte heller intresserade av den stora bilden av antidepressiva läkemedel utan refererar främst till sin egen studie. 

Om jag går in i PubMed (en stor medicinsk forskningsdatabas) och söker på antidepressiva läkemedel så finner jag direkt forskningsstudier som visar positiv effekt av antidepressiva läkemedel, på depressionssymtom, samt tolerabilitet på samma nivå som sockerpiller.

När man som dessa debattörer ifrågasätter rådande riktlinjer för behandling är det oseriöst att inte nämna vetenskapliga artiklar som stöder andra teser än de egna.

De patienter som är svårast sjuka i depression och ångest kan ligga hemma i flera veckor och inte söka vård. Vissa blir släpade till vård av sina närstående. Vissa vill inte få antidepressiva för de har läst negativa saker i media om ”lyckopiller”. Några begår självmord (1 268 människor i Sverige år 2018 enligt Folkhälsomyndigheten).

Socialstyrelsen rekommenderar psykoterapi, antidepressiva läkemedel och fysisk aktivitet vid behandling av depression och ångest. Det ligger i de nationella riktlinjerna. Men också patienter som går i psykoterapi och/eller har fysisk aktivitet kan få en depression som går åt fel håll.

Därför kan vi inte stirra oss blinda på en enda behandlingsmöjlighet utan vi behöver överväga alla behandlingsmöjligheter som har stöd i vetenskap och som kan fungera för just denna patient.

Det är viktigt, om man själv, eller en närstående, har en depression och/eller ett ångesttillstånd som inte blir bättre, att söka vårdcentral eller psykiatrisk mottagning och få behandling.

Det jag tycker är värst med motdebattörernas negativa artiklar är att de försöker så misstro till andra läkare och till den etablerade vården samtidigt som de inte alls har ett beprövat bättre alternativ för dem som lider av sjukdom.


Elisabeth Wolpert, leg.läkare, Specialist i allmänmedicin. Medicine doktor
(Utan jäv till läkemedels-, psykoterapi- eller träningsindustrin)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Texten är en slutreplik. Läs hela debatten här

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.