Att bara skylla på andra löser inte BB-krisen

Slutreplik från Sveriges kvinnolobby om förlossningsvården

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2021-08-17

Det stämmer att orsaken till platsbristen på BB är att förlossningsvården tillåts vara underfinansierad och att högerpartier ofta bär skulden för detta. Men även i vänsterledda regioner är förlossningsvården undermålig. Slutreplik från Clara Berglund.

SLUTREPLIK. Under sommaren har vi sett en förlossningsvård i kris runt om i landet. I Göteborg har förstföderskor skickats hem sex timmar efter att bebisen kommit. I Stockholm har regionen aviserat stora nedskärningar trots ett redan ansträngt läge och starka protester från allmänhet och personal.

När vi tidigare påpekat att förlossningskrisen kan lösas om det finns politisk vilja, replikerade två socialdemokratiska hälso- och sjukvårdspolitiker att det är högerns sparkrav som orsakat BB-krisen, då högerpartierna styr sju av tio regioner.

Det stämmer att orsaken till platsbristen på BB är att förlossningsvården tillåts vara underfinansierad och att högerpartier ofta bär skulden för detta. Ansvariga politiker tycks heller inte vara beredda att möta kritiken.

När vi tidigare i somras bad om möte med Stockholms moderata finansborgarråd Irene Svenonius för att överlämna de över 7 000 namnunderskrifter som vi samlat i ett förlossningsupprop fick vi höra att det inte är möjligt att träffa henne.

Hon vill uppenbarligen inte möta sina väljare eller höra vad kvinnorörelsens organisationer har att säga.  

Men förlossningskrisen kan inte lösas genom att skylla på andra. Även i vänsterledda regioner är förlossningsvården undermålig.

I socialdemokratiskt styrda Västerbotten har gravida kvinnor tvingats åka nära 60 mil för att kunna föda på sjukhus sedan regionen stängt en förlossningsmottagning. Dessutom har åtstramningarna av förlossningsvården tillåtits växa under lång tid, alltså inte enbart under nuvarande mandatperiod.

Regeringens satsningar har varit viktiga, men är uppenbarligen otillräckliga.

Kvinnorörelsens organisationer kräver att regeringen och regionerna tar av sig sina ideologiska skygglappar och vidtar åtgärder som säkerställer att barnmorskor ges goda arbetsvillkor och förutsättningar att kunna ge födande kvinnor den vård de har rätt till.  


Clara Berglund, generalsekreterare för Sveriges kvinnolobby


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.