Vi i kommunerna bär ansvaret för våra äldre

S-politiker: Vi lyckades begränsa smittspridningen här

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2020-06-24 | Publicerad 2020-06-23

Äldreomsorgen behöver prioriteras, både på nationell nivå i form av mer resurser till välfärden och på lokal nivå genom att alltid sätta investeringar i äldreomsorgen före stora skattesänkningar, skriver Anders Rubin, kommunalråd, Malmö (S), Caroline Hoffstedt, kommunalråd, Uppsala (S) Anna Sundberg, omsorgsnämnden, Örnsköldsvik (S).

DEBATT. Coronapandemin har satt hela vårt samhälle under en stark prövning. I synnerhet äldreomsorgen där vi har de allra sköraste äldre som utgör den främsta riskgruppen. I kristider är det lätt att man skyller ifrån sig på andra, men detta är en tid för oss kommunpolitiker att kliva fram och ta ansvar.

Äldreomsorgen är ett kommunalt ansvar. I Sverige har vi ett långtgående kommunalt självstyre och det finns en anledning till att vi har allmänna val till tre nivåer. Därför blir vi förvånade över att flera borgerliga kommun- och regionpolitiker skyller brister som finns inom sjukvården eller äldreomsorgen på den S-ledda regeringen. Vi som är folkvalda på kommunal nivå har det yttersta ansvaret för att våra äldre får en bra omsorg. Det går inte att skylla på någon annan.

Vi tre kommuner; Uppsala, Malmö och Örnsköldsvik har inte varit förskonade från smitta inom äldreomsorgen. Det är självklart beklagligt och vi känner med alla de som mist en nära och kär anhörig på grund av corona. I stället för att peka finger på andra har vi dock tidigt agerat för att begränsa smittspridningen och vi ser nu att åtgärderna ger resultat.

Vi införde besöksförbud på äldreboenden i princip direkt efter att Folkhälsomyndigheten kom med sin första rekommendation, Malmö och Uppsala inrättade särskilda covidteam inom hemtjänsten, alla tre kommuner minimerade antalet anställda som jobbar med smittade brukare och vi prioriterar tryggare anställningsvillkor samt en god arbetsmiljö.

Det senare är viktigt för att personalen ska känna att de har råd att stanna hemma vid minsta symtom. Genom att anställa mer personal har vi också sett till att den särskilda vård- och omsorg som ska bedrivas vid förekomst av smitta, så kallad kohortvård, har kunnat genomföras och på så sätt även minskat risken för smittspridning.

Det är positivt att regeringen har gett besked om att de ersätter regionerna och kommunerna för kostnader som uppstår med anledning av coronapandemin. Det behövs mer resurser till välfärden framför stora skattesänkningar. Det är också viktigt att man agerat för att säkra tillgången till skyddsutrustning genom att göra Socialstyrelsen till en särskild inköpscentral.

Testningen av personal är också av stor betydelse, och det är bra att regeringen gett besked om finansieringen av provtagningen så att den kan komma igång i full skala.

Krisen vi befinner oss i har även belyst de brister som fanns inom äldreomsorgen redan före pandemin och som vi har ett stort ansvar för att åtgärda framöver. Det handlar om att fortsätta förbättra arbetsvillkoren, att stärka utbildningsmöjligheter och språkkompetensen.

Att jobba inom äldreomsorgen är inget enkelt jobb. Därför välkomnar vi regeringens satsning på ett äldreomsorgslyft på 2,2 miljarder som ska ge 10 000 anställda betald vidareutbildning inom äldreomsorgen som kan leda till tillsvidareanställningar.

Äldreomsorgen behöver prioriteras, både på nationell nivå i form av mer resurser till välfärden och på lokal nivå genom att alltid sätta investeringar i äldreomsorgen före stora skattesänkningar. Detta är en tid för att ta ansvar, inte att skylla på andra. Vi i kommunerna bär ansvaret för äldreomsorgen och med stöd från staten kan vi ta oss igenom detta tillsammans.


Anders Rubin, kommunalråd med ansvar för hälsa, vård och omsorg, Malmö stad (S)
Caroline Hoffstedt, kommunalråd med ansvar för äldreomsorgen, Uppsala kommun (S)
Anna Sundberg, ordförande i omsorgsnämnden, Örnsköldsviks kommun (S)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.