Vänstern måste sluta svartmåla företagare

Centerpartiet: Sverige behöver modernisera arbetsrätten

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2020-06-02 | Publicerad 2020-06-01

Vi behöver genomföra de nödvändiga förändringar i arbetsrätten som gör att småföretagen kan överleva och skapa nya jobb när krisen är över. Men vänstern, med Jonas Sjöstedt i spetsen, drar sig inte för att bedriva en hatkampanj och svartmåla just dessa småföretagare, skriver Anders W Jonsson och Martin Ådahl från Centerpartiet.

DEBATT. Vi har alla hört vittnesmålen från företagare som ligger sömnlösa om nätterna av oro inför framtiden. Vi har sett våra lokala butiker bomma igen och restauranger i kvarteret som stänger ned.

Trots detta drar sig inte vänstern, med Jonas Sjöstedt i spetsen, för att bedriva en hatkampanj och svartmåla just dessa småföretagare.

Vänsterns retorik är ett påhopp på alla människor som tar stora risker och ofta sätter hela sin privatekonomi på spel för att bygga upp företag och skapa arbetstillfällen. Deras verksamhet skapar de skattekronor som får välfärden att gå runt.

I dag presenteras utredningen om en modernisering av arbetsrätten. Det är viktigare än någonsin att modernisera arbetsrätten och anpassa det regelverk som Sverige har haft sedan 1970-talet efter dagens arbetsmarknad, för att säkra så många jobb och företag som möjligt under Coronakrisen.

Fyra av fem jobb skapas av små- och medelstora företag. Det är därför direkt avgörande för människors jobb och för Sveriges ekonomi att dessa företag får lägre kostnader och mer flexibilitet när det gäller anställningar, så att de kan överleva och skapa jobb i en återhämtningsfas.

Vi behöver utöka undantagen från turordningsreglerna och se över kostnaderna vid uppsägning för att fler småföretag ska våga anställa och fastanställa.

Det finns en myt om att hela anställningstryggheten enbart består av turordningsreglerna i LAS, där den med längst anställningstid automatiskt har förtur till jobb vid nedskärningar.

Vänstern vill inte låtsas om att det redan finns andra delar av regelverket som skyddar oss mot godtycke och diskriminering och att det inte påverkas av att man förändrar turordningsreglerna.

Turordningsreglerna har i hög grad varit en falsk trygghet för många anställda, vilket många inte minst har fått uppleva under coronakrisen.

De byråkratiska reglerna är en falsk trygghet eftersom de skapar en situation där många hindras från att få fasta anställningar på grund av regelverket. Många tvingas i stället hoppa runt mellan vikariat, projektanställningar och visstidsanställningar för att överhuvudtaget bli anställda. Inte minst unga och arbetslösa hamnar utanför trygghetssystemet på grund av LAS.

Den största tryggheten man som anställd har är i grunden den kompetens man bär med sig. Den kompetens som gör att man blir attraktiv både på sin nuvarande arbetsplats och som ger bättre möjligheter att hitta ett nytt jobb.

Utredningen som presenterats i dag har fått i uppdrag att ta fram förslag som både stärker flexibiliteten för företagen och stärker kompetensutveckling av den anställde.

I grunden finns det ingen anställningstrygghet om det inte finns några jobb. Genom att modernisera arbetsrätten ger vi många fler personer chansen att anställas som annars inte hade fått något jobb alls.

Nu när utredningen är presenterad går stafettpinnen direkt över till arbetsmarknadens parter. Fack och arbetsgivare har fått i uppdrag att försöka komma överens om ett eget förslag till reformer.

Når de en överenskommelse innan sista september i år så kommer Centerpartiet, Liberalerna och regeringen att lagstifta utifrån deras förslag.

Vi i Centerpartiet vill inte rucka på de regler som skyddar oss mot diskriminering och godtycke. Nu handlar det om att se över de regler som så tydligt bara skapar byråkratiska hinder och stora omkostnader. Det är dessa kontraproduktiva regler som stoppar småföretagen från att anställa i ett läge där vi behöver varje jobb.

Moderniseringen av arbetsrätten behövs för att kunna kickstarta Sveriges arbetsmarknad igen.

Det är hög tid att sluta svartmåla företagare. Vi behöver genomföra de nödvändiga förändringar i arbetsrätten som gör att småföretagen kan överleva och skapa nya jobb när krisen är över. Vi i Centerpartiet vill se lösningar som tar oss igenom krisen och för Sveriges arbetsmarknad framåt.


Anders W Jonsson, vikarierande partiledare Centerpartiet
Martin Ådahl, arbetsmarknadspolitisk talesperson Centerpartiet


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs fler artiklar i ämnet här