Hjälper diagnoserna verkligen våra unga?

Doktor i psykologi: Vuxenvärlden måste låta barn vara barn

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2022-02-05

Trots tron på att individualism ökar friheten krymper utrymmet för vad som är accepterat och inte för våra barn. Vuxenvärldens ansvar är att finnas. Att samarbeta. Underlätta. Lyssna. Bjuda in. Och att låta barn undersöka livet och vara delaktiga i sina liv, skriver Carina Håkansson.

DEBATT. Det är ingen nyhet att antalet psykiatriska diagnoser radikalt har ökat de senaste decennierna. Heller inte att utskrivning av psykofarmaka till barn och unga är avsevärt vanligare i dag än för ett tiotal år sedan.

Dessvärre är det heller ingen nyhet att barn som varit placerade i familjehem eller på institution är överrepresenterade vad gäller både diagnoser och psykofarmaka. De löper också en större risk att bli kvar inom psykiatrin.

Vad värre är, många barn och unga – också de som inte är placerade – vittnar om bristande tillit till både andra och sig själva.

Det har med många faktorer att göra, här vill jag betona rådande fokusering på vad som är så kallat normalt och inte, väl medveten om att vi inte gärna talar om normalitet.

Icke desto mindre – diagnoserna utgår från rådande normer om hur barn och unga ska vara och bete sig. Annars vore det inte möjligt att sätta diagnos eftersom psykiatriska diagnoser i huvudsak utgår från symptombeskrivningar.

Trots tron hos många att rådande individualism ökar friheten krymper sålunda utrymmet för vad som är accepterat och inte.

Samtidigt lyser sociala, ekonomiska, relationella och politiska faktorers påverkan för ungas välbefinnande i allt högre grad med sin frånvaro. Även bland socialarbetare och psykoterapeuter.

Det är bekymmersamt, och jag funderar ofta på hur det kommer sig.

Nyligen deltog jag i ett webinar arrangerat av brittiska kolleger som startat en nationell kampanj för att enat stå upp för tillgängliga, relationella alternativ till psykiatri.

En av talarna, doktor James Davies visade hur psykiatrin de senaste tjugo åren har expanderat i stora delar av västvärlden, trots usla resultat.

Trots allt fler diagnoser och trots allt mer psykofarmaka ökar inte det psykiska välbefinnandet. Tvärtom, det tycks minska.

Sedan många år är jag verksam i daglig terapeutisk praxis, men också som lektor och forskare. Jag känner alltför väl igen det Davies talar om.

Jag har sett hur läkemedelsindustrin expanderat liksom antalet bokstavskombinationer, både vad gäller metoder och diagnoser. Specialiseringen är mer utbredd än någonsin. Men har det blivit bättre för berörda barn?

Frågan aktualiserades senast härom dagen, den 2 februari, när jag på ”Uppdrag granskning” i SVT såg hur föräldrar över huvudet på sina barn beskrev sina svårigheter. De beskrev en icke fungerande skola. De talade om att inte bli hörda. Att slussas mellan olika instanser. Att inte veta var att vända sig.

Berörda barns agerande och reaktioner återgavs via fragmentariska filmsnuttar.

Programmet gjorde mig ytterst beklämd, men gav också en bild av vår samtid vilken allt mindre handlar om sammanhang och vars och ens påverkan, inte minst på våra barn.   

En handfull experter deltog i programmet, en av dem professor Christopher Gillberg som för några decennier sedan försökte lansera diagnosen damp i Sverige.

Detta misslyckades, men framgången med adhd och autism har varit desto större.

På den tiden var vi många som kritiskt granskade diagnosförfarandet och hävdade att barn och påverkas av sina relationer och sociala sammanhang. Men också att barndomen i sig själv är en dynamisk period, för några mer än för andra.

Vuxenvärldens ansvar är att finnas. Att samarbeta. Underlätta. Lyssna. Bjuda in. Våga vara där. Och att låta barn undersöka livet och vara delaktiga i sina liv.

Det är viktigare än någonsin att vuxenvärlden står upp för den sortens kunskap. 


Carina Håkansson, dr i psykologi, leg. psykoterapeut, författare.


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.