Drick mer svensk mjölk – inte mindre

Replik om mjölk: I Sverige har vi låga utsläpp – därför måste vi konsumera mera lokalt

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2018-02-15

REPLIK. Jo då, mjölk är nyttigt och svensk mjölkproduktion bidrar till miljönytta. Svenska kor är friska och ger klimatsmarta livsmedel. Det finns gott om stöd för det här hos våra svenska myndigheter som Livsmedelsverket, Naturvårdsverket och Jordbruksverket. Men det väljer David Stenholtz, Läkare för framtiden, och Camilla Björklund, Djurens rätt, att bortse från i sin debattartikel i Aftonbladet den 14 februari. Texten är skriven med avstamp i den tyska dokumentären ”Det vita guldet” som sändes i SVT söndag den 4 februari.

I artikeln kämpar debattörerna för att, med en blandning av känsloargument och körsbärsplockade forskningsresultat, stödja sitt budskap.

Vi välkomnar debatten, däremot inte sakfelen.

Dokumentären beskrev inte Sverige eller svensk mjölkproduktion, något som verkar ha gått debattörerna förbi. De förhållanden som skildrades gäller alltså inte vårt land.

Så här ser svensk mjölkproduktion ut:

  • Svensk mjölk är miljö- och klimatsmart. Till exempel är utsläppen per kilo svensk mjölk 44 procent lägre än genomsnittet i världen, enligt FN-organet FAO. 70 procent av utsläppen från maten kommer från mat producerad i andra länder, enligt Naturvårdsverket.

Därför behöver vi öka produktionen och konsumtionen av svenska livsmedel.

  • En tredjedel av naturbetesmarkerna i vårt land betas av nötkreatur från mjölkras, betesmarkerna är viktiga för den biologiska mångfalden, enligt Jordbruksverket.

Svenska mjölkkor är bland de friskaste i världen. Till exempel får svenska djur minst antibiotika i EU, enligt Jordbruksverket.

Dessutom får våra mjölkkor varje år gå på bete minst 60 dagar.

Debattörerna lyfte också enskilda studier som påstods visa att mjölk inte skulle vara bra för hälsan, men de motsägs av de stora sammanställningarna av forskning som bland annat Livsmedelsverket baserar sina argument på.

All mat påverkar klimatet, samtidigt som vi är biologiska varelser som måste äta. Då gäller det att välja livsmedel med så låg miljöpåverkan som möjligt i förhållande till sitt näringsinnehåll. Mjölkprodukter är just sådana hållbara livsmedel.

För att skaffa en bredare bild rekommenderas den nya boken ”Varning för mat”, utgiven på Mondial. Där beskriver flera namnkunniga experter och forskare just det vi ser exempel på i den här debatten – nämligen att vanlig mat har gått från att vara livsnödvändig till att betraktas som livsfarlig.

God läsning!


Jonas Carlberg, chef LRF Mjölk


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Följ ämnen i artikeln