Var är ni när era barn bränner bilar?

Debattören: Att vi föräldrar och vuxna skyller på polisen och samhället hjälper inte Rinkeby

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2017-02-26

Vi vuxna måste sluta leva i två världar. Vi måste försvara lagarna som råder i Sverige, skriver Fatima Nur.

DEBATT. Vid 20-tiden i måndags skulle polisen omhänderta en 17-årig pojke vid tunnelbanestationen i Rinkeby. Enligt uppgifter från SVT var pojken efterlyst efter att han avvikit från ett ungdomsboende. I samband med händelsen började ungdomar kasta sten mot polisen.

Detta har beskrivits som starten för det upplopp som ägde rum i Rinkeby den måndagskvällen.

Jag hör ofta att de här killarna har föräldrar som inte klarar av att sätta gränser, som inte är närvarande.

När jag var barn i Afrikas horn, närmare bestämt Somalia, var vi barn alla vuxnas ansvar. Min far var inte heller närvarande. Han hade utvandrat till ett land i fjärran Europa för att han inte längre ansåg att Somalia var ett tryggt land. 

Precis som honom har många av er Rinkebybor kommit hit till Sverige för att få frihet, trygghet och för att ge era barn en bättre framtid.

När min mobil blinkade till på måndagskvällen med de senaste nyheterna från Aftonbladet var det med stor besvikelse jag läste om vad som hade pågått i Rinkeby. Upplopp, bilbränder och misshandel. Jag ringde runt till familjemedlemmar och vänner som bor i Rinkeby för att försäkra mig om att de mådde bra. Precis som jag brukar göra när jag hör att det är oroligheter i Mogadishu.

Enligt ett vittne var det upp till 50 personer mellan 8 och 30 år som deltog i upploppet. Jag blev inte bara upprörd, arg och besviken. Det var också många frågor som cirkulerade i mitt huvud.

När polisen blir attackerad med stenar av barn, ungdomar och vuxna som skapar otrygghet på Rinkebys gator − var höll ni hus alla mammor, pappor och andra vuxna? Var befann ni er den kvällen?

Jag åkte till Rinkeby dagen efter upploppet. Jag samtalade med både boende och affärsägare. De upplever det som skedde och det som skett under lång tid i området som oerhört frustrerande. De har också många frågor. Vem är du som kastar sten och bränner bilar? Var är ungdomarnas föräldrar? Varför lämnar polisen Rinkeby när det är upplopp och affärsfönster krossas?

Invånarna i Rinkeby vill ha trygghet. Många menar att man nu ska sluta lyssna på folk som bara säger att vi behöver mer bidrag. Vad vi behöver är bra skolor, att se till att föräldrar engagerar sig i sina barns utbildning.

Genom att satsa mer på föreningar för barn och ge dem möjlighet till en meningsfull fritid kanske vi kan undvika att de blir kriminella. Polisen måste också vara närvarande här och se till att andra kriminella ungdomar utifrån inte besöker Rinkeby.

Mina tankar till er Rinkebybor – jag förstår att ni känner er övergivna. Jag förstår att ni känner maktlöshet när polisen inte vågar stanna för att ge er trygghet, men vi måste kliva fram och visa våra ungdomar genom gott exempel. Vi vill inte förlora en generation.

Vi vuxna måste sluta leva i två världar. Du har flytt från krig och Sverige har gett dig och dina barn frihet och trygghet. Vi kom inte ut och sa ifrån den 20 februari när vi behövde varandra. Vi kom inte ut och försvarade lagarna som råder i detta land.

Svenska samhället har vänt ryggen åt Rinkeby i flera år och har bidragit till att det har blivit likt ett ghetto. Vi alla boende, polisen, politiker och myndigheter tillsammans måste säga stopp nu! Annars förlorar vi flera barn.

Sluta skylla på att polisen är hårdhänta när de gör sitt jobb. Sluta skylla på dåliga skolresultat. Sluta skylla på hög arbetslöshet. Det kommer inte att hjälpa Rinkeby, vuxna måste agera och bli mer synliga ute i området. Annars riskerar många av dessa barn som faktiskt inte är invandrare – de är födda i detta land – att aldrig bli en del av Sverige.

Föräldrar och andra vuxna i Rinkeby – var är ni? Kliv fram nu!


Fatima Nur, ersättare i Landstinget, sjätte valkretsen, Liberalerna


Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

Följ ämnen i artikeln