Sluta diskriminera de som är äldre, SVT

Debattörerna: Ni kan gå före och bekämpa fördomar mot årsrika personer

Publicerad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Vi liberaler tycker egentligen att frågan är ganska enkel. Den som vill och kan fortsätta arbeta ska naturligtvis få göra det, skriver Barbro Westerholm och Mats Persson.
Vi liberaler tycker egentligen att frågan är ganska enkel. Den som vill och kan fortsätta arbeta ska naturligtvis få göra det, skriver Barbro Westerholm och Mats Persson.

DEBATT. Marianne Rundström är en av SVT:s mest uppskattade profiler. Kunnig och förtroendeingivande. Men nu har hon valt att säga upp sig, för som 66-åring passar hon inte längre i morgonprogrammets nya koncept.

För bara lite drygt ett år sedan tvingades Claes Elfsberg sluta efter över 40 år som nyhetsankare i SVT. Han hade nämligen fyllt 67, och då upphör den lagstadgade rätten att vara kvar i arbetslivet. Politikkommentatorn Margit Silberstein fick lämna SVT av samma skäl för några veckor sedan.

Det handlar om ren och skär ålderism, fördomar och diskriminering utifrån ålder. Det handlar om samhällets benägenhet att nedvärdera äldre, att se livserfarenhet och mångårig kompetens som något förlegat.

Allt fler lever och är friska allt längre. Det är en av vår tids största framsteg – men det skapar också utmaningar. Samtidigt som vi börjar arbeta allt senare i livet, lever vi också allt längre efter pensioneringen. I dag tillbringar vi i genomsnitt 40 år i arbetslivet, det vill säga något mindre än halva vår medellivslängd.

Vi liberaler tycker egentligen att frågan är ganska enkel. Den som vill och kan fortsätta arbeta ska naturligtvis få göra det, även om hen levt länge.

Vi vet också att det är bra för hälsan att få känna sig behövd, bra för privatekonomin och bra för samhällsekonomin.

Därför vill vi ändra lagen, i ett första steg så att alla som vill får jobba tills de är 69. Dagens regler behöver moderniseras så att vi kan ta tillvara den erfarenhet och kunskap som många årsrika besitter.

Men SVT behöver inte vänta på några lagändringar. De kan gå före, och hjälpa till att bekämpa de många fördomar som finns mot årsrika personer.

Tråkiga, oflexibla människor finns i alla åldrar (till exempel sådana som inte förstår hur värdefulla Marianne Rundström, Margit Silberstein och Claes Elfsberg är). Hög kompetens och lång erfarenhet kan också vara ett säljande koncept. Pröva det, SVT.


Barbro Westerholm, riksdagsledamot (L)
Mats Persson, riksdagsledamot och ekonomisk-politisk talesperson (L)


Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publicerad:

LÄS VIDARE