Viktigaste rösterna om klimatet lyfts i ny serie

Redaktör: Lyssna på de som vet och drabbas mest

Det kan bli olyckligt när det främst är politiker som får komma till tals offentligt i klimatfrågan ett valår. Och när de som drabbas mest av klimatkrisen – unga människor – är så underrepresenterade i media. Därför inleder Aftonbladet Debatt i dag klimatserien #viktigasteklimatrösterna där forskare skriver om hur klimatpolitiken skulle se ut om forskningen fick bestämma – och där partipolitiskt obundna unga skriver om hur de upplever klimatkrisen och klimatpolitiken, skriver Virve Ivarsson, vikarierande redaktör, Aftonbladet Debatt. Bilden till vänster visar Melda Nahnfeldt och Tindra Jällhagea från Fridays for future ta emot Right Livelihood-priset åt Greta Thunberg från klimatforskaren Johan Rockström.

KRÖNIKA. ”Politiker har 2021 inga ursäkter för att stödja något förslag som expanderar, intensifierar eller stödjer fossila bränslen. De borde bygga stöd för, godkänna och implementera klimatåtgärder som minskar utsläppen med tio procent per år, eller mer. Allt under det är klimatförhalande.”

Orden ovan skrevs av Kimberly Nicholas, docent i miljövetenskap vid Lunds universitet och expertgranskare för FN:s klimatpanel IPCC, förra sommaren i en artikel i Aftonbladet Debatts första serie om klimatkrisen.

Och med de orden i bakhuvudet är det svårt att inte känna vanmakt när man läser politikers uttalanden i klimatfrågan såhär ett valår eller när man letar efter klimatbevakningen i journalistiken men i stället drunknar i bevakningen av köer på Arlanda – där de flesta artiklar inte nämner klimatkrisen.

Det är också svårt att inte känna vanmakt när sju av åtta partier vill sänka bensinpriserna trots att klimatforskningen är tydlig med att vi i stället behöver höja priset på och börja avveckla och förbjuda användningen av fossila bränslen. Och när partiledare känner sig bekväma med att säga felaktiga uttalanden som att klimatkrisen inte kräver att vanligt folk ställer om (Moderaterna) eller att vi kan bygga bort krisen (Vänsterpartiet).

I IPCC:s 1,5-graders-rapport skriver forskarna att för att en klimatomställning ska fungera är det viktigt att följande säkerställs: 1. Att allmänheten förstår att någonting måste förändras och varför. 2. Att omställningsprocessen är rättvis. 3. Att vinsterna och förlusterna fördelas rättvist.
Och i det sammanhanget är det kanske olyckligt när det främst är politiker som får komma till tals offentligt i klimatfrågan ett valår. Och när de som drabbas mest av klimatkrisen – unga människor – är så underrepresenterade i media.

Därför inleder Aftonbladet Debatt i dag klimatserien #viktigasteklimatrösterna där forskare skriver om hur klimatpolitiken skulle se ut om forskningen fick bestämma – och där partipolitiskt obundna unga skriver om hur de upplever klimatkrisen och klimatpolitiken.

Vår förhoppning är att serien ska vara det enda du behöver läsa för att förstå vad som är prioriterat att göra för att försätta oss i ett bättre läge gällande klimatkrisen – och varför det är viktigt.

Är du ung eller forskare och vill vara med? Mejla mig på debatt@aftonbladet.se!


Virve Ivarsson, vikarierande redaktör, Aftonbladet Debatt


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Följ ämnen