Det är dags att skrota rot- och rutavdragen

Replik från LUF Storstockholm om kravet på att höja rot-avdraget

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2020-08-20

Sänkt skatt är bra men vi vill se att rot-och rutavdraget skrotas och att momsen i stället sänks på samtliga tjänster, skriver Elin Hjelmestam, Martin Norrby och Carl Sträng.

REPLIK. I Aftonbladet 11 augusti presenterade Mats Persson (L) partiets krav inför höstens budgetförhandling: en höjning av rot-avdraget till 50 procent, en reform som är tänkt att skapa fler arbetstillfällen och minska svartarbete.

Sänkt skatt är bra, men vi vänder oss emot att utöka märkliga särlösningar som det svenska skattesystemet präglas av.

Som Mats Persson beskriver är det av stor vikt att vi sänker skatten för att minska arbetslösheten. Det håller vi med om och det är just därför vi borde minska det för alla, inte bara för vissa.

Sveriges skattesystem är redan fullt av lapptäcken och särlösningar som snedvrider ekonomin. I januariavtalet ingår att en bred och långsiktig skattereform ska genomföras. Det är alltså inte läge att ytterligare utöka dessa särlösningar.

Vi medger som sagt att rot-avdraget ger positiva effekter. Man brukar prata om att avdraget gör svarta jobb vita och skapar arbetstillfällen för människor som står långt ifrån arbetsmarknaden.

Det stämmer att dessa effekter uppkommer. Anledningen till varför det gör det är eftersom skattekostnaderna för att utföra en tjänst minskar. För att uppnå samma resultat och samtidigt låta bli att snedvrida ekonomin borde man i stället göra en generell sänkning av momsen på tjänster.

Ett exempel på snedvridning är det faktum att sanering av asbest och radon ger avdrag men inte för asbest- eller radonmätning. Varför ska saneringsföretagen få företräde?

Dessa gränsdragningsproblem visar på varför rot-avdraget tyvärr handlar mer om att flirta med väljare som får renoveringar till en något mindre prislapp än om att få igång ekonomin. Den budget som kommer läggas nu ska vara framåtsyftande och i enlighet med januariavtalet verka mot ett mer generell skattesystem med färre undantag och specialregler.

Landets ekonomi måste komma först och därför borde vi skrota rut och rot.


Elin Hjelmestam, ordförande LUF Storstockholm
Martin Norrby, ledamot LUF Storstockholm
Carl Sträng, ledamot LUF Storstockholm


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.