Vi måste förändra vår syn på djuruppfödning

S: Djurplågeriet tycks genomsyra kycklingindustrin

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2022-11-11

Aftonbladet har under veckan granskat kycklinguppfödningen i Sverige.  Det blir allt svårare att tro att det här är förfärliga undantag vi bevittnar. Det är dags att reagera kraftigare och systemförändrande, skriver Sofia Skönnbrink och Jytte Guteland.

DEBATT. Ben som spretar åt båda håll på grund av att kycklingen växer snabbare i sin kropp än vad benen orkar bära. Kycklingar som har infektioner då de vadar i avföring, kycklingar som inte orkar lyfta huvudet.

I veckan har vi ännu en gång bevittnat vidriga förhållanden på en kycklinggård i Sverige. Gården i fråga är polisanmäld, men det är dags att reagera kraftigare och systemförändrande.

Det är inte första gången som det avslöjas djurplågeri på Kronfågels gårdar. Det blir allt svårare att tro att det är förfärliga undantag vi bevittnar. Djurplågeriet av turbokyklingar, såväl som alla mot alla djur, måste få ett stopp.

Veterinärer ryter ifrån. Forskare från Sveriges lantbruksuniversitet vittnar om systemfel. Anställda berättar om djurplågeri.

Det är dags för en förändring. Det behövs en offentlig diskussion om hur djuren behandlas inom kycklingindustrin. Vanvården måste synliggöras och orsakerna måste utredas.

Problemen för snabbkycklingar har nu uppmärksammats flera gånger. Andra raser finns och vi behöver en dialog med industrin om en övergång till dessa. Vi kan inte arbeta med små ad hoc-lösningar när orsakerna bakom vanvården är stora och genomsyrande. Det blir som att sopa på en strand.

Vi socialdemokrater vill se att en EU-kommissionär tydligare blir ansvarig för djurens välfärd.

I dag glider ansvaret mellan stolarna och ingen ställs riktigt tillsvars.

Vi behöver också använda EU:s jordbruksbudget bättre, så att de ekonomiska stöden premierar djurvälfärd.

Det krävs även att de certifieringssystem som finns för hållbara konsumentval också inkluderar djurvälfärd. Många konsumenter vill välja livsmedel som är bättre för djuren, men i dag är det svårt att veta vad olika certifieringar betyder i praktiken.

Dessutom måste upphandlingsverktyget användas bättre. Redan vid den förra kycklingskandalen, lovade flera svenska kommuner att välja bort företag som visat upp djurplågeri.

Det är dags för alla kommuner att ställa sig på djurens och de seriösa företagens sida.

Det är också viktigt att länsstyrelserna får tillräckligt med resurser och verktyg för att kunna göra regelbundna normalkontroller och inte tvingas lägga all tid på anmälningsärenden. Slutligen ska givetvis allt djurplågeri polisanmälas. 

Ingen ensam åtgärd kommer i grunden kunna få stopp på fusket och djurplågeriet. Det behövs omtag och en i grunden förändrad syn på djuruppfödning.


Sofia Skönnbrink, riksdagsledamot och ansvarig för djurvälfärd (S)
Jytte Guteland, riksdagsledamot (S) och tidigare verksam i Europaparlamentets djurvälfärdsgrupp


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.