”Torka tårarna och väx upp”

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2011-09-07

Elin Grelsson: Pinsamt mycket inflation i begreppet näthat

Det var i fredags som sajten Hockeysveriges bloggare Robert Pettersson skrev ett blogginlägg om ”Män vs Kvinnor”. Texten innehöll den mest sexistiska smörja som skrivits på länge, så pass att många trodde att den var en ironisk passning. ”Till vardags används ju kvinnor till att göra hushållssysslor. Det är vad vi liksom tycker att dom är bäst på när det kommer till praktiska saker. // Men så slog det mig. Det här med klassiska saker som kvinnor gör. Diska, laga mat och städa. Av dom tre grejerna så är ju kvinnor generellt inte ens bäst på det. Det funkar i ett hushåll för att mannen helt enkelt inte vill eller orkar.”, konstaterade Pettersson bland annat.

Länken till inlägget spreds snabbt på Twitter, liksom länkar till tidigare blogginlägg. Här förekommer homofobiska inlägg av det klassiska snittet, där homosexualitet är onaturligt och jämförs med pedofili. Här finns rasistiska inlägg, där Pettersson fnissar för sig själv om ett hudfärgsrelaterat skämt men konstaterar att sådant får man väl inte roas av i det här PK-landet. Robert Pettersson lyckas ringa in den vita heteromannens treenighetshat: Kvinnor, invandrare och HBT-personer.

De senaste dagarnas storm kring inläggen har lett till att Pettersson nu stängts av från sitt bloggande. Han kommenterar själv detta med att ”näthatet har vunnit”. Och det är nu vi måste backa bandet ordentligt.

Det går pinsamt mycket inflation i näthatsbegreppet. Så pass att det snarare blivit ett skämt, än ett ord som går att använda för att förklara varför många drar sig för att skriva offentligt, ställa upp på intervjuer eller logga in på sin Facebook.

Att tala om ”näthat” innebär att det finns ett särskilt sorts hat som lever och frodas just på internet. Det må så vara att de anonyma kommentarsfält som nu stängts ner på många större tidningar, bland annat Aftonbladet, gör det lättare att häva ur sig vad som helst. Men rasism, kvinnohat, homofobi och mobbing är inga nya företeelser som enbart existerar virtuellt.

Om man automatiskt skriker ”näthat” så fort kritik förekommer urholkas begreppet ganska lätt.

Att kommentarer modereras hårdare är välkommet. Det innebär att fler vågar uttala sig i media, utan rädsla för de glåpord som följer. Det finns inget egenvärde i det hatiska klotter som ofta följt på diverse artiklar. Nätet förvandlas lätt till en högstadiekorridor

för vuxna människor, där några smyger sig fram medan andra tar sig rätten att skrika ut vad de vill. Men det innebär inte att vad som helst kan kallas näthat.

Det finns någonting symptomatiskt i att de som vrålar högst om mobbingfasoner och näthatande är vita, heterosexuella män som inte sällan själva tar utrymmet att hata på diverse underordnade grupper. Pettersson är ett lysande exempel på fenomenet. Så länge man själv sprider svador om andra människor klingar ord som näthat ganska illa.

Torka tårarna och väx upp.

Elin Grelsson

Följ ämnen i artikeln