Finanskrisen förändrar samhället i grunden

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-05-11

Varje dag skriver vi journalister om människor som blir varslade och förlorar jobben. Bara under mars månad varslades drygt 16 000 personer. I förra veckan fick vi på Aftonbladet också reda på att 100 personer skulle sägas upp. Vi hade givetvis förstått att någonting var på gång. När vi kom den där måndagen då vi skulle få besked om läget rådde en tryckt stämning på tidningen. Och så här en vecka efteråt råder oro, rädsla, förhoppningar och lite, lite framtidstro åtminstone bland vissa. Det är kris och alla drabbas av den på något sätt. Det är svårt att få frisedel.

Kriser kommer och går, ungefär vart åttonde år sägs det. Men denna kris är mer omvälvande än andra. Den är global, den kommer att förändra samhället i grunden.

Industrier dör ut nya föds och förhoppningsvis kommer politiken att bli viktigare. Just nu har inte våra folkvalda så många andra lösningar än att ösa in pengar i pengar och kreditinstitut för att rädda oss från kollaps. Banker världen över förstatligas. Politiken håller på att ta tillbaka lite av sin förlorade makt. Även om bankerna betalar tillbaka och blir fristående igen finns det möjlighet att se över reglerna för det fria kapitalet. Några kapitalnissar gjorde pengarna för billiga, bland annat genom stora lån utan säkerheter. Det får vi alla nu dyrt betala.

Läs Lotta Grönings blogg

LOTTA GRÖNING

Följ ämnen i artikeln