Rädda skogen – tryck böcker på returpapper

Debattörerna: Vi utmanar de stora förlagen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2022-09-22

I dag trycker de flesta förlag böcker på nytt papper. Vi utmanar de stora förlagen att göra som vi – sluta skövla skog och börja trycka på återvunnet papper, skriver Marie Tomičić och Kristina Henkel från Olika förlag.

DEBATT. Vi utmanar de stora förlagen, med de stora resurserna, att göra som vi på Olika förlag – sluta skövla skog och börja trycka på återvunnet papper. 

I dag trycker de flesta förlag böcker på nytt papper och det är svårt att hitta böcker som är tryckta på återvunnet papper.

Tillsammans med klimatexperten Climate Hero har vi räknat ut att vi sparar minst 1 000 träd varje år när vi nu trycker på återvunnet papper. Detta är ett måste för att vi ska nå våra klimatmål och klara resan mot netto noll koldioxidutsläpp.

Återvunnet papper är cirka 20 procent dyrare än nytt papper, men kostnaden för att inte ställa om kommer bli så mycket högre för alla företag och för samhället.

Därför måste vi agera nu.

Olika är ett litet förlag och har egentligen inte de ekonomiska marginaler som kan motivera ett dyrare återvunnet papper, men resultatet blir att våra kunder får böcker som i så liten utsträckning som möjligt belastar miljön. Samtidigt bidrar vi med att minska utsläppen eftersom träden som får stå kvar binder koldioxid.

Det är dags att de stora förlagen också börjar trycka på återvunnet papper så att bokbranschen kan ta ett stort steg framåt för hållbara böcker.

Det räcker inte att köpa sig fri med klimatkompensation, utan det viktiga är att redovisa åtgärder för hur förändringen av verksamheten görs.

Genom att låta 1 000 träd stå kvar och binda koldioxid gör vi en större insats än att ta ner 1 000 träd, använda dem och sen plantera nya träd. Av den enkla anledningen att det kommer ta många år innan träden blir stora och kan suga åt sig så mycket koldioxid som fullvuxna träd gör.

Kunskapen för hur vi kan ställa om finns redan och vi behöver gå samman olika aktörer för att ställa om. Vi jobbar därför tillsammans med Svanen och sedan 2019 tryckt vi böcker på Svanencertifierade tryckerier.

Svanen är en stark aktör och vi uppmanar Svanen att fylla sin märkning med fossilfri energi, dvs att ett Svanenmärket också inkluderar energin som ett tryckeri drivs med.

Om fler förlag efterfrågade fossilfri Svanenmärkning av tryckerier och Svanenmärkta återvunna papper så kommer de snart att bli verklighet. För så enkelt är det, efterfrågan leder till utbud som leder till att vi kan ställa om.

I år är klimat ett av tre teman på den stora bokmässan i Göteborg. Kommer det bli som det var 2019, att det finns många böcker om klimatet men tystnad kring vad förlagen själva gör i sitt eget arbete för att ställa om?

I debattartikeln i Aftonbladet där 200 företag skrev på uppropet om att det går för långsamt med omställningen lyste de stora bokförlagen med sin frånvaro. Vad beror det på? Fokus borde vara på vi hjälper varandra att ställa om snabbt och delar med oss av de praktiska lösningar som redan finns.

För 2021 års verksamhet hade vi på Olika förlag ett klimatavtryck på 0,7 kilo koldioxid per bok. Vi tar fram siffrorna tillsammans med en oberoende expert och vi redovisar våra siffror transparent. Dessutom har vi satt upp klimatåtgärder som vi genomför, allt för att nå netto noll så snabbt som möjligt.

På samma sätt som flera olika produkter alltifrån mat till schampo börjat redovisa koldioxidutsläpp per produkt behöver även vi i bokbranschen redovisa utsläpp per bok.

Att bokbranschen kommit undan så lättvindigt jämfört med andra industrier är märkligt, och kanske beror det delvis på att allmänheten inte fått upp ögonen för att det finns klimatsmarta sätt att producera böcker på.

Vi behöver göra medvetna val, business as usual fungerar inte längre.

Därför uppmuntrar vi konsumenter att efterfråga klimatsmarta böcker och vi uppmuntrar författare och illustratör att ställa krav i avtalsförhandlingar.

Men framförallt förlagen har ett val, som egentligen borde vara ganska enkelt när det står mellan att förstöra eller att bevara miljön för framtida generationer.


Marie Tomičić, Olika förlag
Kristina Henkel, Olika förlag


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Följ ämnen

Följ ämnen i artikeln