Hedersförtryck stoppar pridefesten i förorten

Debattören: Det är mer otryggt att vara hbtq-person i förorten än andra delar av landet

Förtrycket dränerar förorten på öppna förebilder, skriver Ole-Jörgen Persson (M).

DEBATT. Öppenheten och toleransen i det svenska samhället utmanas av olika krafter. Därför är Pride en viktig manifestation för alla människors lika rättigheter, skyldigheter och möjligheter oavsett vem man älskar.

Pride behövs – men tyvärr behövs Pride mest i de områden där Pride sällan eller aldrig är, syns eller hörs.

Det är min mening att den stora frågan när det gäller dagens hbtq-politik är hur vi som samhälle ska säkerställa att de lagar och regler, den öppenhet och den tolerans som trots allt finns i stora delar av det svenska samhället ska återfinnas även i våra mest utsatta förorter.

Så är det nämligen inte i dag.

Där öppenheten och friheten har ökat i nästan alla andra delar av vårt samhälle har den steg för steg gått tillbaka i våra mest utsatta förorter. Slutenheten har blivit större. Hederskulturen och den religiösa extremismen har vuxit sig starkare.

Låt mig ta min egen stadsdel som exempel.

Alldeles för många homo-, bi- och transpersoner i Tensta, Hjulsta eller Rinkeby kan inte leva sina liv på samma fria sätt som majoriteten av andra hbtq-personer i Sverige.

Det hänger ihop med rättsstatens reträtt i de här områdena vilket resulterat i att vägen öppnats för kriminella gäng och religiösa extremister. När samhället backat är det vanliga medborgare som drabbas, där kvinnor och minoritetsgrupper är extra utsatta.

Hedersproblematik, förtryck, patriarkala strukturer och självutnämnda moralpoliser i delar av förorten hindrar den frihet som många annars tar för given.

Resultatet är att många väljer att inte komma ut. Några väljer att helt förtrycka eller gömma sin egen sexualitet och tyvärr är det några som inte orkar leva längre inom de gränser som de upplever sätts för dem.

De som trots allt vågar och vill vara öppna flyttar i stor utsträckning ifrån förorten vilket gör att förorten dräneras på öppna förebilder.

Det är helt enkelt mer otryggt att vara hbtq-person i förorten än vad det är i andra delar av landet, vilket även manifesteras genom de angrepp vi sett bara de senaste dagarna mot de regnbågsflaggor som stadsdelen hängt upp i exempelvis Hjulsta.

Bilden är dyster – men den går att förändra. En grundläggande förutsättning för förändring är att stärka polisens verksamhet och numerär. Det gynnar alla, men framför allt de som är mest utsatta. Polisens förmåga och kunskap om hedersbrott måste öka. Samtidigt behöver kommunen och civilsamhället också det göra mer.

Exempelvis behöver socialtjänstens insatser bli fler och mer kraftfulla. Jag vill se obligatorisk undervisning i hbtq-kunskap för alla nyanlända via SFI.

Vi behöver fler skyddade boenden för de som utsätts för våld och förtryck och vi som kommun måste strypa alla bidrag till de organisationer som inte aktivt tar ställning för alla människors lika värde.

Straffen för våld i ”hederns” namn måste höjas. För att nämna något.

Många som bor i våra områden kommer från länder där de systematiskt förtryckts och har kommit till Sverige för att få en fristad. Det är vårt ansvar att säkerställa att de får det – genom att motarbeta de kulturella eller religiösa hinder som ligger till grund för diskriminering av hbtq-personer.

Vi politiker har generellt sett gjort för lite för att ta ställning mot det våld som utövas mot hbtq-personer i ”hederns”, religionens eller familjens namn.

Konsekvenserna ser vi i det skuggsamhälle som vuxit fram och som aktivt förhindrar många människor att leva ett öppet och fritt liv. Nu är det dags att ändra på det.

Ole-Jörgen Persson, vice ordförande Spånga Tensta stadsdelsnämnd och
Riksdagskandidat (M)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.


PODD: Från Stonewall Inn till Stockholm Pride – hela historien

Med anledning av Stockholm Pride 2019 tillägnar Aftonbladet Daily ett helt avsnitt åt Pride-rörelsens historia.

Stockholm Pride 2018.

   Det är i år 50 år sedan polisen stormade en HBTQ-bar i New York. Efter otaliga razzior hade gästerna fått nog: kravaller, som varade i dagar, bröt ut och Stonewallupproret var igång – startskottet för Pride-rörelsen.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen