Lööf sviker pensionärer som jobbat ett helt liv

Moderaterna: Dagens omröstning handlar om ifall det ska löna sig att arbeta

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2022-06-15

Det är häpnadsväckande att C, V och S inte tycker att det ska löna sig att ha arbetat. Och att Annie Lööf nu budgetförhandlar med V i syfte att urholka arbetslinjen, skriver Elisabeth Svantesson.

DEBATT. De sämst ställda pensionärerna får lika mycket med oppositionens pensionsförslag som med förlaget från vänstersidan. Den stora skillnaden är att vårt förslag även stärker ekonomin för pensionärerna som har jobbat ett helt yrkesliv. Det är både rätt och rättvist.

Det är häpnadsväckande att Centerpartiet, Vänsterpartiet och Socialdemokraterna inte tycker att det ska löna sig att ha arbetat.

Den ekonomiska situationen för svenska hushåll blir allt mer pressad. Den växande ekonomiska bördan på människors privatekonomi är till stor del en konsekvens av en skadlig, och högst medveten, vänsterpolitik. Inflationen är just nu den högsta på över 30 år.

Trots kostnadskrisen hotar vänstersidan med ytterligare pålagor på hushållen i olika former – bland annat återinförandet av fastighetsskatten, minskade ränteavdrag, högre skatt på sparande, högre bilskatter, förmögenhetsskatt och minskat rut-avdrag.

Det är skadlig politik som inte minst drabbar landets pensionärer.

Det finns goda skäl att stärka ekonomin för landets pensionärer.

Moderaterna har tillsammans med Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna lagt fram ett förslag som innebär den största förstärkningen av pensionärernas ekonomi sedan det nuvarande pensionssystemet infördes.

De sämst ställda pensionärerna får närmare 1000 kronor mer per månad efter skatt med det förslag som Moderaterna går fram med – alltså lika mycket som de får med vänsterpartiernas förslag.

Men samtidigt som vi stärker ekonomin för de pensionärer som har det sämst ställt ser vi till att alla Sveriges pensionärer får sänkt skatt.

Att sänka skatten för alla pensionärer värnar arbetslinjen. Egentligen är det en självklarhet: vi ska ha ett pensionssystem som innebär en grundtrygghet för landets alla äldre, men givetvis bör det märkas i pensionskuvertet om du har arbetat ett helt yrkesliv jämfört med om man inte har jobbat alls.

Det är beklagligt att Annie Lööf nu budgetförhandlar med Vänsterpartiet i syfte att urholka arbetslinjen.

Vill man redan nu se till att stärka ekonomin för Sveriges samlade pensionärer och säkra ett rättvist pensionssystem så borde dagens budgetomröstning vara ett lätt val.

Men det finns fler skäl. Med vår budget garanteras en omfattande höjning av resurserna till försvaret, betydelsefulla tillskott till polisen för att bland annat hantera passköerna och ytterligare angelägna stöd till Ukraina i form av ett fjärde vapenpaket.

Sveriges statsminister har nu höjt tonläget till helt nya nivåer för att Moderaterna och övriga i oppositionen vill sänka skatten på pensionen. Landets pensionärer uppfattar sannolikt det som en märklig strid att ta.

Dagens omröstning handlar inte om ifall man tycker att de pensionärer som har minst ska få mer pengar i plånboken – utan om huruvida alla pensionärer ska få det. Att det ska löna sig att ha jobbat ett helt liv jämfört med inget alls.

Vi vet sedan länge att det här är oviktigt för Nooshi Dadgostar. Men det förvånar att Annie Lööf och Centerpartiet inte längre verkar stå upp för arbetslinjen och rättvisa för landets äldre.


Elisabeth Svantesson, ekonomiskpolitisk talesperson (M)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

LÄS VIDARE