Ni har en unken syn på demokrati, SSU

Debattörerna: Kan SSU inte hantera extrema medlemmar så är det en fråga för Stefan Löfven

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2019-08-13 | Publicerad 2019-08-09

Hur kan SSU göra anspråk på att forma Sveriges demokrati när man har vad som bara kan anses som demokratiska problem internt? Skriver debattörerna.

DEBATT. I helgen håller SSU sin kongress i Karlstad under namnet ”Framåt tillsammans – för en jämlik, demokratisk och grön framtid”.

Under den här parollen ska unga socialdemokrater forma politik. Fint, kan tyckas men det lämnar en bitter och unken eftersmak.

För hur kan SSU göra anspråk på att forma Sveriges demokrati när man har vad som bara kan anses som demokratiska problem internt?

Allt från antisemitiska sånger i första majtåg i Malmö till homofobiska uttalanden på stämmor i Skåne, det här går inte att argumentera bort från förbundsledningens sida.

Men SSU har även kritiserats hårt för att försöka sig på separatistiska evenemang. ”Möte för rasifierade” och ”Vita - inte önskvärda här” är ju något som tyder på den bristfälliga demokratin och påvisar att lika för alla inte gäller i ett ungdomsförbund som SSU.

Det har passerat enskilda medlemmar med extrema åsikter, det här är ett strukturellt problem.

Sedan hösten 2018 när Kvällsposten först rapporterade om bristande demokrati i SSU Skåne har MUCF, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor granskat SSU – inte bara en gång utan två gånger under en period som är mindre än ett år.

Den första granskningen resulterade i att statsbidrag inte betalades ut i full storlek och vi väntar fortfarande på svar från den senaste granskningen.

Här kan det finnas en risk enligt myndigheten att ungdomsförbundet blir återbetalningsskyldiga. Om detta händer finns det svart på vitt att SSU inte har följt MUCF:s praxis kring demokratiarbete.

Det här är allvarligt.

Det kan tyckas att när människor i SSU Skånes ledning har bytts ut så är problemen borta och SSU Skånes nuvarande ordförande har i ett pressmeddelande sagt att man ska vidta åtgärder. Men samtidigt är verkligheten något annat. De som nu är på ledande positioner i SSU Skåne och SSU Malmö är också människor som har funnits med i kulisserna tidigare, när det var som värst.

I allt detta så är det även anmärkningsvärt att det är fruktansvärt tyst från förbundsordförande Philip Botström och förbundsledningen. De som tydligen ska vara de som driver på för en demokratisk och jämlik framtid.

Kanske är det ändå dags att SSU först lever som de lär, sedan kan man göra anspråk på att forma politik.

Under söndagen beräknas personvalen att ske på kongressen och vi kan bara hoppas på att den nya förbundsstyrelsen agerar kraftfullare och kan styra skutan mer åt rätt håll än vad den föregående styrelsen har gjort. Vi behöver alla stå upp för demokrati och demokratiska världen – även när det är tufft.

Och ärligt talat, kan SSU inte hantera sin egna problem; då är detta en fråga för den socialdemokratiska partiledningen och statsminister Stefan Löfven.

Benjamin Dousa, förbundsordförande Moderata Ungdomsförbundet
Dalila Alibasic, riksordförande Moderat Skolungdom


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs hela debatten här