Så ska Malmö bli en jämställd idrottsstad

Debattörerna: Från och med i dag blir den 8 mars tjejernas idrottsdag

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

FC Rosengård och fritidsnämnden gör allt vi kan för att få till en jämställd idrott men det handlar om att få Malmöborna med på resan. Vi måste se till att bli bättre på att stödja våra kvinnliga idrottare, skriver Ewa Bertz och Håkan Wifvesson.
Foto: GETTY
FC Rosengård och fritidsnämnden gör allt vi kan för att få till en jämställd idrott men det handlar om att få Malmöborna med på resan. Vi måste se till att bli bättre på att stödja våra kvinnliga idrottare, skriver Ewa Bertz och Håkan Wifvesson.

DEBATT

DEBATT. Inom den svenska idrottshistorien finns det många kvinnliga förebilder i Malmö som lyft Sverige till nya nivåer. Den internationella kvinnodagen är därför en viktig dag för att uppmärksamma kampen för jämställdhet inom idrotten och lyfta upp alla förebilder för att vi ständigt behöver fortsätta detta viktiga arbete.

Trots att det är år 2020 är det inte lika självklart för tjejer som för killar att drömma om att genom idrott skriva historia för Malmö och Sverige.

Studien Ung livsstil visar att det i Malmö finns stora genusskillnader kopplade till fysisk aktivitet: killar är i större utsträckning mer fysiskt aktiva än tjejer.

Malmö i dag är en förebild för andra när det gäller idrott men vi ska också se till att vara förebild genom att aktivera tjejer och ge samma möjligheter att lyckas både för tjejer och killar. 
För att man ska ha samma möjligheter oavsett kön planerar fritidsnämnden och FC Rosengård en storsatsning på en mer jämställd idrott. Under 2020 kommer staden att arbeta för jämställd sponsring och förstärka sina insatser för att öka jämställdheten inom idrotten. Vi uppmanar sponsorer av alla slag – offentliga såväl som privata – att sponsra jämställt!

8 mars skall bli en tjejernas idrottsdag. I en mindre skala i år med förhoppning om att få till större evenemang längre fram.

Det finns utmaningar som vi måste ta tag i och det gäller strukturen och infrastrukturen runt idrottsplanerna. Vilka tider och fotbollsplaner som man tilldelar killar och tjejer. Men också sådant som belysning och tryggheten när man tar sig till och från träningen. Viktiga frågor att lösa för en jämställd idrott.

Sveriges mest populära sport, fotboll, där våra kvinnor är bland de bästa i världen och i Malmö har vi Sveriges bästa fotbollslag, FC Rosengård. Trots de stora framgångarna här i Malmö finns det en brist på kvinnliga ledare inom fotbollen. Ledare som kan se till att stödja och skapa en trygghet för unga tjejer.

FC Rosengård och fritidsnämnden har ett gott samarbete vad gäller ungdomsledare. Detta arbete kommer behöva intensifieras för att nå en jämställd idrott. 

Stiftelsen Fair Pay, med Malmöbon och den tidigare målvaktsstjärnan Caroline Jönsson i spetsen, är en viktig spelare i sammanhanget. Förutom sin opinionsbildande funktion bistår hon även med utbildning och certifiering för att flickor och pojkar ska kunna idrotta på lika villkor.

Enligt stiftelsen går endast 20 procent av dagens sponsring till damidrott. I dag gäller en skattelagstiftning för sponsring som har anor från år 1974 – då spelade Sverige sin första damlandskamp – som översatt till verkligheten innebär att det är mer förmånligt att sponsra herridrott än damidrott.

Skattelagstiftningen behöver uppdateras så att den hänger med i utvecklingen.

FC Rosengård och fritidsnämnden gör allt vi kan för att få till en jämställd idrott men det handlar om att få Malmöborna med på resan. Vi måste se till att bli bättre på att stödja våra kvinnliga idrottare både i vardagsidrotten men även när de tävlar och tar Malmö till nya höjder.

För i slutändan handlar det om att alla har rätt till att få samma möjligheter och chanser i livet, oavsett bakgrund eller kön. Att alla ska har rätt att drömma och kunna förverkliga sina drömmar.


Ewa Bertz, ordförande i fritidsnämnden (L)
Håkan Wifvesson, ordförande FC Rosengård


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publicerad:

LÄS VIDARE