Debatt

Ni hycklar om arbetet mot bidragsfusket

Slutreplik från Helena Nanne om bidragsfusket i Malmö

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Malmöborna förtjänar ett styre som vågar stoppa bidragsfusket och ge alla som lever i utanförskap en riktig chans. Det styret är inte Socialdemokraterna och Liberalerna, skriver Helena Nanne.

DEBATT

SLUTREPLIK. Sedat Arif (S) och Joel Laguna (L) skriver den 13 januari om styrets påstådda åtgärder för att minska bidragsfusk och skenande kostnader för ekonomiskt bistånd i Malmö.

De bemöter inte med ett enda ord de stora underskott som vuxit i arbetsmarknads- och socialnämnden och förklarar inte heller varför de har sagt nej till åtgärder vid flera tillfällen. När underskotten näst intill fördubblats under 2019 är det inget annat än ansvarslöst och respektlöst mot Malmös skattebetalare.

De påstår att det ska vara givet att arbeta förebyggande mot fusk och ekonomiskt brottslighet och att alla brott som upptäcks ska polisanmälas. Jag delar den ambitionen, principiellt och genom de förslag som Moderaterna har lagt på området.

Men när stadsrevisionens granskning av ekonomiskt bistånd visar att det inte finns något strukturerat arbete med att förebygga och identifiera bidragsbrott och att bidragsbrott inte alltid polisanmäls i enlighet med gällande lagstiftning är Arifs och Lagunas debattartikel inget annat än tomma ord och ett dåligt försök till försvar av ett kopiöst misslyckande.

Arif och Laguna påstår också att ”den som kan jobba ska jobba” i Malmö. Det är en viktig princip men ingenting som de styrande partierna efterlever.

I stället har de sagt nej till förslag om mer effektiva arbetsmarknadsinsatser, kontroller mot fusk och felaktiga utbetalningar och mer restriktiva riktlinjer för ekonomiskt bistånd för att Malmö stad inte ska vara mer generösa än vad som motiveras av socialtjänstlagen.

Att de dessutom har sagt nej till skärpta aktivitetskrav motsvarande arbetsförmåga gör deras debattartikel till ett enda stort hyckleri, när skärpta aktivitetskrav bland annat syftar till att det inte ska vara möjligt att kombinera ekonomiskt bistånd med svartarbete. Arifs och Lagunas höga tonläge om skattefusk i form av svartarbete klingar falskt.

Malmöborna förtjänar ett styre som vågar stoppa bidragsfusket och ge alla som lever i utanförskap en riktig chans. Det styret är inte Socialdemokraterna och Liberalerna.


Helena Nanne, andre vice ordförande i arbetsmarknads- och socialnämnden (M)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Texten är en slutreplik. Läs hela debatten här

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert:

LÄS VIDARE

DEBATT S, ni är skyldiga till bidragsfusket i Malmö

ÄMNEN I ARTIKELN

Malmö

Moderaterna

Socialdemokraterna

Liberalerna