Myndigheterna svek – det blev Lottas död

Debattören: Det krävs en ny lag, Lex Lotta, för att skydda utsatta kvinnor

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2016-10-25

Som kvinna i Sverige är man trots det skyddslös, rättslös och ensam ända in i märgen, för att ingen ser helheten. Det drabbade Lotta Rudholm, enligt debattören Maria Hallenius Henrysson.

DEBATT. Ingen kan ha undgått rapporteringen kring dödsmisshandeln av Lotta Rudholm, 41.
Den kedja av insatser med samordning och beslut som skulle ha kunnat fungera som skydd för Lotta uteblev, det gjorde henne skyddslös och rättslös.

En kvinna behöver inte vara migrant för att vara skyddslös och lämnas ensam i Sverige, utan en dörr att låsa. Att ha rätt till skydd och få ha med den man älskar mest, i Lottas fall hennes hund, finns på vissa boenden, men den informationen kom aldrig fram till Lotta.
Demokratin Sverige är alltid i framkant i FN och i den offentliga debatten i världspolitiken, vi är stolta förebilder när det gäller jämställdhet och mänskliga rättigheter.
Men som kvinna i Sverige är man trots det skyddslös, rättslös och ensam ända in i märgen, för att ingen ser helheten i pusslet. De beslut som skulle kunna hindra det som blev Lottas död fattas aldrig.

I stället samlar myndigheterna information och utreder på var sitt håll samtidigt som 17 kvinnor dödas varje år. Och fortsätter att göra det. Vi vet att kunskap är avgörande, och kunskapen borde vara grunden i varje beslut och i varje handling.
Både socialtjänsten och polisen sitter på kunskap och erfarenhet, men om informationen inte samlas, analyseras, prioriteras och framför allt samordnas så blir den inte det den skulle kunna bli – skillnaden mellan liv och död.

Mänskliga rättigheter är ett verktyg, om det inte används så är det verkningslöst. Verktygen är kunskap, erfarenhet, skyddsåtgärder, lagstiftning, samordning, och information. Det finns en lagstiftning som om den används rätt, kan vara ett skydd och leda till en hel rättskedja utan förlorade länkar. Men om den inte tillämpas, följs och samordnas mellan olika instanser och aktörer blir kvinnan skyddslös.
Därför behöver vi införa en ny lag, Lex Lotta, som samordnar åklagarmyndigheten, socialtjänsten och polisen.

Lex Sarah, Lex Maria och Lex Bobby, dessa har utvecklats av hårt förvärvad kunskap med förödande konsekvenser för offer, anhöriga och för rättssamhället. Lagarna tillkom för att stärka och lagstifta om anmälningsskyldighet och för att man hittat systemfel och stora maskor i skyddsnätet. Lagarna tillkom också för att uppmärksamma direkta fel som blev till en fråga om liv eller död för den som föll igenom.

En Lex Lotta ska ge tydliga verktyg och direktiv till åklagare att använda sig av allmänt åtal i de fall kvinnan inte står fast vid sin anmälan.
Vi behöver också ökade resurser för att följa upp anhörigas berättelser. Polis och socialtjänst ska vara skyldiga och tilldelas ökade resurser för att göra riskbedömningar vid tidigare brottslighet, och analysera kvinnans individuella och unika riskfaktorer och behov av akuta skyddsåtgärder innan beslut tas.

Lex Lotta ska förtydliga, stärka och stödja socialtjänstens roll när det gäller utredningsförfarandet. Det måste finnas en lyhördhet för såväl subtila som tydliga hot. Socialtjänsten behöver ökade resurser och ett fokus på insamling av material samt på att ge stöd, information och skydd till varje utsatt kvinna – utefter hennes behov och på hennes villkor.
Att vara kvinna i Sverige skall inte innebära att vara skyddslös.

Maria Hallenius Henrysson

Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.