Sommarlov – en tuff tid för många barn

Debattören: Vi ser på nära håll hur svårt det kan vara

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2017-06-04

Lena Holm, Majblomman, menar att 16 veckors skollov och fem veckors semester är en omöjlig ekvation - vilket främst drabbar barn i ekonomiskt svaga familjer: ”En grupp kommer att sakna vardagen rejält. För dessa barn är skolans kompensatoriska funktion med vuxna och lagad mat varje dag livsviktig.”

DEBATT. ”Med lov är allt kul. Det dåliga är bara att allt kostar och ens föräldrar måste jobba”.

Så tycker ett av många barn som svarat på frågor om sommarlovet i Majblommans färska sommarlovsrapport. De flesta ser fram emot tio lediga veckor, samtidigt som tankarna på hur det blir när föräldrarna måste jobba återkommer.

En liten grupp kommer att sakna vardagen rejält. För dessa barn är skolans kompensatoriska funktion med kompetenta vuxna, omsorg och lagad mat varje dag livsviktig.

Majblomman kallar det obligatoriska pusslandet med tid och pengar för den omöjliga skollovsekvationen. För familjer med skolbarn gäller det att foga ihop 16 veckors skollov med fem veckors semester varje år.

Annorlunda uttryckt krävs resurser och goda nätverk för att kunna ge barnen trygga och stimulerande lov, i synnerhet på sommaren.

Vi ser på nära håll hur svårt det kan vara. De föräldrar som vänder sig till oss för att kunna ge sina barn lite sommarglädje saknar ofta både den ekonomi, tid och de kontakter som krävs för att aktivera och ha omsorg om barnen hela lovet.

Det är inte rimligt att allt ansvar för barns sommarlov läggs på föräldrarna eftersom vi har en samhällsstruktur som bygger på att de allra flesta arbetar heltid med fem veckors semester.

Det går inte ihop för någon. Är man arbetslös eller studerande är situationen minst lika besvärlig.

Antingen tär sommarlovsveckorna på ekonomin eller så försvinner möjligheten att vara med barnen eftersom lovet innebär att man äntligen får en inkomst genom sommarvikariat.

Svenska kommuner ska följa skollagen, där det poängteras att fritids ska hålla öppet även på skollov till och med 13 års ålder. I praktiken kan vi konstatera att det fungerar ganska dåligt.

Vår rapport visar att bara en liten del av kommunerna håller verksamheten igång som vanligt. De flesta stänger utvalda enheter, stramar upp tider och försvårar på så vis särskilt för barnfamiljer med små marginaler. Att åka buss till ett nytt ställe i stället för att promenera dit man känner sig hemma är varken lätt för barnen eller för en förälder som redan innan har svårt att få ihop vardagen. Vi ser också att endast en mindre andel medger barnfamiljer med försörjningsstöd ett påslag för ökade matkostnader när skolan är stängd.

Kommunerna måste växla upp sin fritidsverksamhet när skolan stänger, och dessutom erbjuda relevant verksamhet som attraherar barn till och med 13 år. I vår rapport kan vi se att de något äldre barnen ser fritids som ganska trist, och definitivt inget som hör sommaren till.

Det är beklagligt, och dessutom otryggt att många halvstora barn hellre är ensamma hemma. Fritids behöver bli en extra omhuldad institution under de veckor då barn i utsatthet har det som tuffast.

De 16 veckor då skolan är stängd blir skillnaderna mellan barn extra påtagliga, vilket framgår när Majblomman frågar föräldrar hur mycket pengar de lägger på ett barns sommarlovsaktiviteter.

Vår rapport visar att 7 procent spenderade mellan 0 och 1 999 kronor, medan 12 procent betalade mellan 15 000 och 100 000 kronor barnens aktiviteter förra sommarlovet. För de familjer som kommer till Majblomman låter detta som fantasisummor, och det är barnen i dessa familjer som har det jobbigast när kommunerna drar ner.

Det värsta scenariot för dem är när kompisarna samtidigt åker på läger eller semester och alla vuxna i närheten måste arbeta. Då blir det långa veckor av ensamhet och tristess.

Det är dags att alla kommuner lyfter upp frågan om barns rätt till trygga skollov till högsta politiska nivå. Det handlar om att följa skollagen, och det handlar om barnets bästa.


Lena Holm, generalsekreterare Majblommans Riksförbund


Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

DEBATT. Acceptera inte ett fattigt
sommarlov