SVT påverkar vem som får svensk OS-medalj

Tidigare förbundskapten: Kanalen cementerar ojämlikheten mellan idrotter

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2018-12-28 | Publicerad 2017-11-07

Man kan tydligt se att de prioriteringar som SVT gör påverkar sponsorutfallet för de idrotter som syns kontra inte syns i tv, skriver Thomas Jansson.

DEBATT. SVT sport påverkar medaljutfallet på kommande OS, VM och andra internationella idrottsevenemang. Man kan tydligt se att de prioriteringar som SVT gör påverkar sponsorutfallet för de idrotter som syns kontra inte syns i tv. Dessutom ser man att SVT Sports beslut också påverkar hur övrig media (andra tv-kanaler och skrivande media) väljer vad man bevakar av det gigantiska idrottsutbudet som finns.

SVT Sport har tagit ett strategiskt beslut att prioritera sex olika sportvärldar. De sex prioriterade är vinteridrott, hockey, friidrott, motor, fotboll och hästsport. Beslutet innebär att såväl SVT Sports nyhetssändningar som de evenemang SVT bevakar har inriktning mot de sex prioriterade områdena.

För mig är det helt obegripligt att ett licensfinansierat företag som SVT, som snart blir helt skattefinansierat, med uppdrag att spegla mångfald äger rätten att göra dessa prioriteringar.
Jag tror att en granskning av oberoende jurister och andra skulle finna massor av brister i SVT sports bevakning och prioritering utifrån uppdraget.

Anmärkningar om de prioriterade områdena

  • Första invändningen är att ingen indelning av prioriterade områden borde få ske överhuvudtaget.
  • Andra invändningen är att tre (hockey, fotboll och motor) av de prioriterade områdena innehåller sporter som inte uppfyller anständiga jämställdhetskrav.
  • Tredje invändningen är att SVT:s sportuppdrag är inte att vissa idrotter skall vara mer värda än andra.
  • Fjärde invändningen är att en redan mycket ojämn fördelning av tv tid för idrottsorganisationerna har nu blivit än mer ojämställd.
  • Femte invändningen är att den gjorda prioriteringen bromsar utvecklingen till mer jämställdhet inom idrotten.
  • Sjätte invändningen är frågan varför ishockey som i alla tider varit en vinteridrott, nu brutits loss från vinteridrott och är en egen rubrik. Jag har mina aningar.

Jag kan så klart fortsätta denna uppradning av invändningar men jag tror ni förstår budskapet. SVT Sport cementerar den ojämlikhet som i dag råder inom många idrotter. Här följer några exempel på cementering.

  • Fotboll damer och Ishockey damer behandlas mycket styvmoderligt och ges bara 20 procent av den tv-tid jämfört med herrarna inom samma idrott.
  • Ungdomsidrott i de manliga idrotterna har företräde före damseniorer i dessa idrotter, illa exempelvis innevarande helg hade Tv-pucken större status och tid än damallsvenskan.
  • Ser man på SVT Sports text-tv-sidor kan man tydligt se på placering och utrymme att man prioriterar män före kvinnor.

Reklamens betydelse för ekonomi och medaljer

I en alltmer konkurrensutsatt idrottsvärld blir pengar ett viktigt incitament för utveckling. Det är väl ingen som motsätter att reklam spelar roll. Att synas i tv bedömer alla vara ovärderligt för att kunna skaffa sponsorer. Sponsorerna vill synas i tv. SVT Sports strategi, som jag starkt ifrågasätter om den är tillåten, med sex prioriterade områden, cementerar möjligheterna för merparten av Riksidrottsförbundets olika idrotter att skaffa sponsorer.

SVT Sports sex prioriterade områden kullkastar alla de andras möjligheter att skaffa sponsorer. Här är några exempel på konsekvensen av deras beslut.

  • De sex prioriterade områdena tar in mer sponsorpengar än de icke prioriterade. Skillnaderna är dramatiska. Enligt Idrottens Affärer hade Skidförbundet (ett vinter-OS är som ett Europamästerskap för friidrott och simning) 99 miljoner kronor kontra exempelvis simningens 7,5 miljoner. Detta kan bara huvudsakligen förklaras av tv-tid.
  • SVT Sport formar individuella stjärnor inom de prioriterade områdena, dels genom sina reportage men också genom den ständiga bevakningen av enstaka idrottsmän. Det gör att dessa individuella atleter har mycket lättare att skaffa reklamkontrakt och bedöms hos allmänheten vara mer lysande än andra idrottsmän.

Jag hoppas att de icke prioriterade idrotterna inom Riksidrottsförbundet vaknar och förstår faran. Jag vill att de går samman och uppvaktar SVT Sport och kräver en förändring. I dag upplever jag att många idrotter är rädda för SVT och att man bara tacksamt tar emot det lilla som blir över.

Om man granskar i siffror hur mycket tid de olika idrotterna får under ett år i sportsändningar, i nyhetssändningar, på text tv-utrymmet baxnar man. Det är värre än den känsla jag har för man vänjer sig vid hur det ser ut.

Att tre av de prioriterade idrottsvärldarna mestadels innehåller män är illa och en jättebromskloss för jämställdhetsarbetet.


Thomas Jansson, Sveriges förbundskapten i simning 2005–2010
Texten har tidigare varit publicerad på simma.nu


Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.