Ådahls tunnelseende göder Åkessons parti

Slutreplik från Kalle Sundin om ekonomisk politik och Centerpartiet

Publicerad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

I Martin Ådahls replik finns ingen tendens till självkritik eller omprövning. Samma sorts privatiseringar, stora skattesänkningar och uppluckringar av arbetsrätten höjs till skyarna trots att det sannolikt kommer göra utvecklingen värre. Slutreplik från Kalle Sundin.
I Martin Ådahls replik finns ingen tendens till självkritik eller omprövning. Samma sorts privatiseringar, stora skattesänkningar och uppluckringar av arbetsrätten höjs till skyarna trots att det sannolikt kommer göra utvecklingen värre. Slutreplik från Kalle Sundin.

DEBATT

SLUTREPLIK. Centerpartiet har haft direkt inflytande över den ekonomiska politiken under 11 av de senaste 15 åren. Vare sig det varit som en del av alliansen eller som samarbetspart till den nuvarande regeringen har nyliberala experiment varit partiets huvudprioritering.

I min text lyfte jag fram forskning som visar att C-politiken bidragit till högerpopulismens framväxt. SD har vunnit stora framgångar hos de grupper som drabbades hårdast av alliansregeringarnas kombination av stora skattesänkningar (som favoriserade höginkomsttagarna i storstäderna) och åtstramningar i trygghetssystemen (exempelvis socialförsäkringen och a-kassan).

I Martin Ådahls replik finns ingen tendens till självkritik eller omprövning. Samma sorts privatiseringar, stora skattesänkningar och uppluckringar av arbetsrätten höjs till skyarna trots att det sannolikt kommer göra utvecklingen värre. Sådant slött tunnelseende kan inte ett parti som verkligen vill stoppa SD förlora sig i.

Inte ens kritiken mot vänstern är den någon spänst i.

När Ådahl pratar om ”gamla socialistiska dogmer” har han inte gjort sin läxa. Idéarbetet inom socialdemokratin och den breda vänstern är framåtblickande – det är inriktat på ett modernt rättvist skattesystem för att finansiera välfärden (vars brister var uppenbara redan innan pandemin), ambitiösa klimat- och industriinvesteringar för att skapa tillväxt och fossilfria jobb i hela landet samt stora upprustningar av samhällsinstitutioner för att bryta segregation och brottslighet.

Förhoppningsvis är det den sortens krav Ådahl och Lööf kommer möta vid förhandlingsbordet om valresultatet 2022 tvingar fram ett S-MP-V-C-samarbete.
Nu när L valt en väg som släpper fram SD till inflytande landar uppgiften att slå vakt om grundläggande frihetliga och demokratiska värden på ett sådant block.

Då kan inte C hålla samarbetet gisslan med en måttlös ekonomisk politik. Inte en gång till.

Dags att lämna Timbroseminarierna, Ådahl. Lyssna på pragmatiska C-politiker och väljare utanför storstäderna – de vet vad priset för det här tunnelseendet är.


Kalle Sundin, socialdemokrat och utredare vid Katalys


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publicerad:

LÄS VIDARE