Agera mot gängvåldet eller avgå, Löfven

KD: 2020 blev gangstervåldet vardagsmat i Sverige

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2021-01-04

Varför genomför inte regeringen riksdagens 39 tillkännagivanden kring kriminalpolitiken? Vårt budskap till regeringen är tydligt: Agera eller avgå, skriver Ebba Busch och Andreas Carlson.

DEBATT. Tensta, 29 december. Skottlossning. En död. Två skadade. Misstänkta fortfarande på fri fot.

Året avslutades som det började, med gängmord på öppen gata. 2020 har varit det värsta året hittills för skjutvapenvåldet i Sverige.

I år har det skett minst 350 skjutningar. 45 personer är döda, i huvudsak unga män. 113 personer är skadade, med men för livet.

Gangstervåldet har blivit vardagsmat i stora delar av landet.

Coronapandemin har inte hejdat våldsutvecklingen i landet. Tvärtom, 2020 går till historien som ett rekordår. Men det är inte bara skjutvapenmorden som sätter skräck i Sverige.

Den nationella trygghetsundersökningens resultat de senaste åren har varit nedslående läsning. Sexualbrott, misshandel, hot och rån har ökat markant sedan 2014.

Statsministern såg det inte komma och regeringen har inte agerat. Det är ett mörkt år med ett högt pris i lidande vi lämnar bakom oss. För sent och inte tillräckligt verkar även på detta område vara Stefan Löfvens och Morgan Johanssons strategi.

Det sker en rånvåg mot barn i Sverige. Antalet anmälningar om rån mot barn under 18 år har mer än fördubblats sedan regeringen tog över makten, och var förra året över 2 500 fall.

Antalet rån som sker med pistol har ökat med 50 procent enligt en sammanställning gjord av tidningen Bulletin.

Vi kan allt oftare läsa om rån med förnedrande inslag. Rån där gärningsmännen urinerar på sina offer, skär av dem öronen eller i allra värsta fall begår våldtäkter under tortyrliknande former. Så som skedde på en kyrkogård i Solna i somras.

Regeringens oförmåga att ta brottsligheten på allvar avslöjades med all önskvärd tydlighet i den budget som börjar gälla från årsskiftet.

Trots 100 miljarder i satsningar lyckades regeringen inte ge Åklagarmyndigheten och Ekobrottsmyndigheten vad de begärt. De fick 0 kronor extra trots stora behov. Domstolarna får bara en bråkdel av de satsningar de behöver för att utbilda domare, behålla anställda och utveckla säkerheten i domstolarna.

Polisen får ingen särskild lönesatsning, trots att lön är det viktigaste skälet för poliser att byta jobb.

Den enda rimliga slutsatsen är att regeringen inte förstår eller har förmåga att hantera den brottsvåg som drabbar Sverige. Det hålls förvisso en och annan presskonferens. Men regeringen gör långt ifrån det som krävs.

Men det behöver inte vara såhär tafatt. Det finns ett politiskt alternativ som tar den dystra utvecklingen på allvar.

Bara under det här året har Kristdemokraterna tillsammans med andra partier röstat igenom 39 tillkännagivanden i riksdagens justitieutskott, alltså förslag på det kriminalpolitiska området som hade kunnat stävja gängkriminaliteten och det grova våldet.

Det handlar bland annat om att avskaffa straffrabatten för den över 18 år. Dagens system innebär att gängen tvingar unga män, ibland barn, begå mycket grova brott eftersom de vet att de får rabatt om de blir dömda. Vår uppfattning är att ungdomsrabatten måste försvinna för den över 18 och kraftigt skäras ner för den mellan 15 och 18.

Men regeringen verkar mer intresserad av mellandagsrea än av straffrabatter.

Regeringen staplar löften på löften. Ministrar slår sig för bröstet för otillräckliga eller symboliska satsningar utan att något händer. Samtidigt mördas unga män i Tensta och det ser inte ut att finnas någon hejd på brottsutvecklingen.

Varför genomför inte regeringen riksdagens 39 tillkännagivanden? Vårt budskap till regeringen är tydligt: Agera eller avgå.


Ebba Busch, partiledare Kristdemokraterna
Andreas Carlson, rättspolitisk talesperson Kristdemokraterna


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.