Debatt

Kristersson har fel om arbetskraftsinvandring

Timbro: Det borde ett marknadsliberalt parti förstå

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Moderaterna har varit med och byggt upp systemet för arbetskraftsinvandring, men vill nu slå sönder det. Argumenten är svaga, förståelsen för arbetsmarknaden dålig och förslagen skadliga för Sverige, skriver Caspian Rehbinder från Timbro.

Foto: BJÖRN LINDAHL

DEBATT

DEBATT. Att människor får komma till Sverige för att arbeta är en styrka.

Moderaterna har varit med och byggt upp systemet, men vill slå sönder det. Argumenten är svaga, förståelsen för arbetsmarknaden dålig och förslagen skadliga för Sverige.

Arbetskraftsinvandringssystemet som Moderaterna var med att införa 2008 byggde på att alla som får lön och villkor i linje med kollektivavtal eller branschpraxis är välkomna att arbeta i Sverige. I övrigt ska inga byråkratiska prövningar, fackliga veton eller andra hinder finnas.

Det är ett system som har gynnat Sverige.

Arbetskraftsinvandringen har bidragit till BNP med över 30 miljarder kronor per år, gjort att företag kunnat rekrytera till svårfyllda vakanser och inneburit stora tillskott till offentlig sektor. Både svenska och internationella utredningar pekar på stora vinster.

Nu vill även Moderaterna riva upp sin reform och införa ett krav på medianlönen i Sverige. Bara om man kommer tillhöra den rikaste halvan av löntagarna ska man få invandra till Sverige.

Två tredjedelar av arbetskraftsinvandrarna som finns i Sverige i dag tjänar mindre än så. Det är tiotusentals personer som skulle kastas ut. Moderaternas förslag skulle få kompetensutvisningarna att se ut som en mild bris.

Det är viktigt att arbetskraftsinvandringen inte blir en kostnad för staten. Lyckligtvis är det inte ett problem ens i dag.

Arbetskraftsinvandringen är offentligfinansiellt lönsam, inte bara som helhet utan yrke för yrke. Både högkvalificerade och enkla jobb bidrar mer i skatteintäkter än de kostar för staten.

Arbetskraftsinvandrarna har ju jobb. De betalar därmed skatt och lever inte på bidrag (de få bidrag de ändå tar emot är främst barnbidrag som inte är valbara).

Ulf Kristersson lyfter den höga arbetslösheten som ett av argumenten för att begränsa arbetskraftsinvandringen. Men så fungerar inte arbetsmarknaden.

Att någon får ett jobb gör inte att någon annan blir arbetslös. Ett marknadsliberalt parti borde förstå det.

Arbetskraftsinvandringen går dessutom till de yrken där behoven av arbetskraft är som störst. I en kommande rapport för Timbro visar jag att mer än 90 procent av arbetskraftsinvandringen går till yrken med brist på arbetskraft. Det är vakanser som i dag inte går att fylla utan invandring.

De jobben fortsätter stå tomma om Moderaterna får som de vill.

Det finns fusk med arbetskraftsinvandringen. Omfattningen ska inte överdrivas, men fusket måste motverkas med kraft.

Utöka kontroller av arbetsgivare i riskbranscher. Skärp Migrationsverkets befogenheter. Tillåt mer informationsdelning mellan myndigheter.

Alliansregeringen visade 2010–2014 att problem kan lösas utan att riva upp ett helt system. Det fusk som förekommer i dag kan förstås också lösas på samma sätt.

Men Moderaternas förslag skulle innebära enorma kompetensutvisningar, företag som går omkull, lägre tillväxt och en sämre fungerande arbetsmarknad. Det är ett riktigt dumt sätt att försöka lösa problem på.


Caspian Rehbinder, arbetsmarknadsansvarig, Timbro


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Arbetsmarknad

LÄS VIDARE

DEBATT Löfven, ta tag i vår arbetskraftsinvandring

ÄMNEN I ARTIKELN

Arbetsmarknad

Arbetsgivarfrågor

Timbro

Moderaterna

Invandringspolitik

Ulf Kristersson

Migrationspolitik