Blockaden av Kuba hämmar demokratin

V: Moderaterna vill bara skapa dimridåer för att dölja sina egna brister

I tio år höll Moderaterna Orbáns parti Fidesz under armarna i sin partigrupp EPP, skriver Malin Björk och Håkan Svenneling, Vänsterpartiet.

REPLIK. Svar till artikeln ”Dags för V att komma till sans om Kuba”.

Hans Wallmark vet mycket väl att Vänsterpartiet stödjer utvecklingen för demokrati på Kuba, men att vi samtidigt delar FN:s kritik mot USA:s blockad mot Kuba.

Det är oacceptabelt att en regering beslutar om sanktioner som drabbar en hel befolkning, inte minst folkhälsan. Blockaden är dessutom en starkt hämmande faktor för demokratiutvecklingen.

Omvärlden behöver därför agera för att den hävs. Mot denna bakgrund kunde Vänsterpartiet, liksom i stort sett hela de gröna och socialdemokratiska grupperna i EU-parlamentet, inte stödja den Kubaresolution som Wallmark flyhänt hänvisar till.

Wallmark vet naturligtvis redan detta, men är inte intresserad av vad Vänsterpartiet faktiskt säger om Kuba. Att försöka misstänkliggöra vår demokratisyn bottnar snarare i ett behov att skapa dimridåer för att dölja sina egna brister.

Moderaterna har ju en nutidshistoria av att samarbeta med en av de starkaste antidemokratiska krafterna i Europa. I tio år höll de Orbáns parti Fidesz under armarna i sin partigrupp EPP.

Precis som Wallmark skriver så har V och M dock samarbetat väl kring demokratifrågor de senaste åren, inte minst vad gäller Belarus och Kina, men också EU:s avtal om politisk dialog med just Kuba.

Men det finns naturligtvis också stora skillnader i vår utrikespolitik som helhet. Vi tar gärna tillfället att tydliggöra några av skillnaderna:

  • Vänsterpartiet vill öka biståndet, inklusive demokratibiståndet. M däremot vill skära ner på hela biståndet.
  • Vänsterpartiet värnar Sveriges alliansfrihet, medan M vill ingå i militäralliansen med upprustningstvång.
  • Vänsterpartiet står upp för det internationella systemet för mänskliga rättigheter, medan M ifrågasätter internationella konventioner (Genevekonventionen).
  • Vänsterpartiet vill ha en rättvis handelspolitik som sätter demokrati och klimatet först, medan M vill ha handel till varje pris och låter storföretagen inskränka demokratin.
  • Vänsterpartiet står upp för aborträtten - inte bara här hemma utan också internationellt - medan Moderaterna samarbetar med krafter i Europa som aktivt motarbetar aborträtten.

Tillståndet i världen är tillräckligt allvarligt som det är. Det behövs därför en seriös diskussion om vad som verkligen krävs för fred, demokrati och utveckling i både vårt närområde och globalt.


Malin Björk, EU-parlamentariker (V)


Håkan Svenneling, Utrikespolitisk talesperson (V)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.