Rädda fotbollen – lägg ner ”villkorstrappan”

Debattören: Nu måste vi göra rätt till nästa allsvenska säsong

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2021-12-05

Inför nästa år måste ”villkorstrappan” slopas och klubbar, supportrar, polisen och kommuner kroka arm för att rädda fotbollen, skriver Karin Ernlund.

DEBATT. I går firades det ordentligt i Malmö när Malmö FF stod som vinnare i allsvenskan. Säsongen som helhet däremot lämnar en bitter eftersmak.

Inför nästa år måste ”villkorstrappan” slopas och klubbar, supportrar, polisen och kommuner kroka arm för att rädda fotbollen.

Äntligen fick vi en fotbollshöst med publik igen. När den 97:e säsongen av Allsvenskan fick sin rafflande avslutning i helgen och Malmö FF fick höja bucklan var det inför fulla läktare.

Folkfesten, som fotbollen ska vara, var åter ett faktum. Åtminstone för en stund.

Samtidigt har det har väl knappast undgått någon att folkfesten på våra arenor är hotad. Från två håll.

Dels av fotbollssupportrar som bryter mot lagen. Dels av polisen som anammat ett kontraproduktivt arbetssätt som bygger på att kollektivt bestraffa publiken. Även den stora massan som sköter sig exemplariskt.

I mitten står den stora förloraren – fotbollen – och om inget görs kommer detta att få konsekvenser långt utanför de stora arenorna.

Som idrottsborgarråd i Stockholm var det därför självklart att engagera sig när debatten kring den så kallade ”villkorstrappan” åter blossade upp under hösten.

Vi står bergfast på fotbollens sida och initierade därför samtal mellan idrottsnämnden och fotbollsföreningarna Djurgården, Hammarby och AIK samt polisen.

Tyvärr blev det tydligt att klubbar och polisen inte delar synen på hur säkerhetsarbetet på våra matcher bör se ut.

Mitt hjärta bankar för den levande evenemangsstad Stockholm ska vara. Under pandemin har jag på nära håll fått se vad tomma läktare får för konsekvenser för medborgare, staden, fotbollen och inte minst idrotten och dess unga utövare.

Vi värnar en levande supporterkultur och sätter stort värde i det samhällsansvar som fotbollen tar.

Dess föreningsliv samlar tusentals barn och unga varje vecka. Fotbollen är kanske Sveriges största ungdomsgård – och där vill vi inte ha ungdomar som skriker hatiska ord till polisen.

Därför måste klubbar, supportrar, polisen och kommuner kroka arm för en nystart när allsvenskan kommer tillbaka i vår. Och vi måste göra några handfasta förändringar:

  1. Lägg ner arbetet med den så kallade ”villkorstrappan”. Den gångna säsongen visar med all tydlighet att polisens arbetssätt med kollektiv bestraffning har fått motsatt effekt.
  2. Tonläget måste sänkas från både polis och supportrar. Annars riskerar förtroendet för både polisen och fotbollen att gå förlorat.
  3. Återgå till tidigare arbetssätt med säkerheten kring våra fotbollsmatcher. Fram tills 2014 pågick ett väldigt lyckat arbete som byggde på en välfungerande dialog mellan polis, myndigheter och klubbar. Bland annat jobbade man med framgångsrika projekt för att få bort fylla och rasism.
  4. Polisen ska fokusera på att lagföra dem som begår brott i stället för att ägna tid och resurser åt kollektiv bestraffning.
  5. Klubbarna bör fokusera på förebyggande arbete och polisen ta ansvar polisiära uppgifter.
  6. Skapa bättre förutsättningar för säkra evenemang på våra arenor med till exempel fler övervakningskameror.

I april är allsvenskan tillbaka. Låt oss se det som en chans att göra om och göra rätt. Annars riskerar vi att på lägre sikt förlora långt mycket mer än möjligheten att se fotboll på våra stora arenor.

För utan en levande supporterkultur falnar intresset för fotbollen. Och den dagen förlorar vi en av samhällets viktigaste aktörer.


Karin Ernlund, idrottsborgarråd i Stockholms stad (C)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.