Tomt prat stoppar inte gängskjutningarna

Debattören: Regeringen måste genomföra de åtgärder som krävs

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2020-08-04

Gängkriminaliteten har för länge sedan nått en punkt där den inte kan hanteras genom tillfälliga satsningar eller nöja sig med att förändra saker i marginalen, skriver Moderaternas Johan Forssell.

DEBATT. Ingen är oberörd av det meningslösa våld som drabbade en tolvårig flicka natten till söndagen. Ett barn, med hela livet framför sig, sköts ihjäl vid en bensinmack i Botkyrka.

En ung människas liv har släckts alldeles för tidigt och tankarna går naturligtvis till flickans familj. Polisutredningen får ge svar på varför det hände och vilka de skyldiga är. De ska inte komma undan med det avskyvärda de gjort.

Tyvärr är det inträffade i Botkyrka inte en isolerad händelse. De senaste åren har vi tvingats vänja oss vid skjutningar som inträffar var och varannan dag. Ungdomar som borde vara hemma, i skolan eller på jobbet, springer runt med vapen avsedda för krig och tvekar inte att använda dem. Respekten för mänskligt liv är obefintlig i de kriminella gängens förvridna sinnesvärld.

Ingen vill att det ska vara så här. Alla önskar att skjutningarna ska upphöra och tryggheten stärkas.

Men det svåra i politiken är inte att önska sig saker. Utmaningen är att se till att det händer. Redan för flera år sedan talades det om att arbetet mot de kriminella gängen skulle intensifieras. Stefan Löfven utlovade i regeringsförklaringen 2015 att brottsligheten skulle bekämpas med kraft och insatser vidtas mot gängen.

Gång efter annan har löftena upprepats sedan dess. Stefan Löfven, Morgan Johansson och Mikael Damberg. Alla har de upprepat samma mantra. Problemen ska hanteras. Vi är på rätt väg. Det kommer att ordna sig. Men trots alla utredningar och presskonferenser så fortsätter skjutningarna att öka. De har till och med förvärrats sedan ifjol, trots att polisen har kraftsamlat genom den omtalade Operation Rimfrost.

Gängkriminaliteten har för länge sedan nått en punkt där den inte kan hanteras genom tillfälliga satsningar eller nöja sig med att förändra saker i marginalen.

Det krävs ett långsiktigt och kraftfullt omtag i svensk rättspolitik med syfte att rycka upp gängen med rötterna och förhindra att de återkommer. Det kommer naturligtvis inte att bli enkelt. Det kommer ta tid. Men det är ingen naturlag att Sverige ska sticka ut i en internationell jämförelse kring både skjutningar och sprängdåd.

Redan under fjolårets gängsamtal mellan de politiska partierna, förde vi moderater fram ett flertal reformförslag. Det handlar om att göra tre saker samtidigt.

För det första måste polisen få betydligt bättre resurser att kunna utreda ofta komplicerad brottslighet. Utredningsmöjligheterna skulle stärkas genom sänkt gräns för när hemlig teleavlyssning, kameraövervakning och rumsavlyssning ska kunna ske. Betydligt fler övervakningskameror behöver sättas upp, inte minst i utsatta områden där gängbrottsligheten brett ut sig.

Ett system med kronvittnen behövs för att bryta upp tystnadskulturen i de kriminella gängen och få fler att våga vittna. Hundratals tomma platser på polisutbildningen måste fyllas så att dagens poliser får tillräckligt många nya kollegor framöver.

Samtidigt behövs en betydligt strängare syn på den förhållandevis lilla grupp livsstilskriminella som har ett oerhört stort våldskapital och som börjar begå nya brott igen så fort straffet för tidigare gärningar är avtjänat. Den som gång efter annan begår ett brott i en gängkriminell miljö borde kunna dömas till fördubblade straff och därmed förhindra att nya brott kan begås.

När kriminaliteten sprider sig längre ned i åldrarna är det orimligt att myndiga personer får automatisk straffrabatt, liksom att dagens mängdrabatt skapar incitament till flerfaldig brottslighet. Här krävs ett helt annat synsätt framöver.

För det tredje måste gängens nyrekrytering slås ut. Attraktionskraften kommer minska om fler gängkriminella sätts i fängelse, men vi behöver också se till att fler barn i riskzonen för kriminalitet omhändertas.

Här måste staten ta över ett större ansvar från kommunerna och socialtjänsterna. Vidare måste den omfattande sekretessen mellan polis och socialtjänst reduceras. Många föräldrar behöver ta ett betydligt större ansvar för vad deras barn gör.

Det är lätt att fördöma fruktansvärda händelser som den på bensinmacken i Botkyrka. Men det är inte ord som kommer att stoppa de kriminella gängens framfart eller förhindra nya skjutningar.

Nu handlar det om att genomföra de åtgärder som krävs för att få ordning på situationen och öka tryggheten. Så fort riksdagen öppnar kommer vi moderater lägga fram dessa förslag och hoppas att fler partier vill ställa sig bakom dem.


Johan Forssell, rättspolitisk talesperson (M)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.