S och V:s ointresse för vår miljö lyser igenom

Debattören: MP i Stockholm har inte sålt sig för några laddstolpar

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Det är sorgligt att så många företrädare för V och S under de senaste veckorna visat upp ett så fundamentalt ointresse för miljöpolitiken, skriver Lorentz Tovatt (MP).
Foto: TT
Det är sorgligt att så många företrädare för V och S under de senaste veckorna visat upp ett så fundamentalt ointresse för miljöpolitiken, skriver Lorentz Tovatt (MP).

DEBATT

Att S och V kritiserar MP och det grönblå styret i Stockholm för att det inte är tillräckligt mycket vänster är förståeligt. MP kommer att fortsätta kämpa för att utjämna sociala skillnader och mot segregation och klyftor i Stockholm, men självklart kommer det finnas frågor där V och S vill gå längre.

Det är dock sorgligt att så många företrädare för V och S under de senaste veckorna visat upp ett så fundamentalt ointresse för miljöpolitiken. Företrädare för V och S driver nu linjen att MP ”sålt sig för några laddstolpar” eller ”vikt ner sig bara för att få bygga cykelbanor”.

Arbetet för lägre utsläpp och bättre luftkvalitet har snudd på hånats av framträdande vänsterpolitiker. Dessa personer tycks i grunden se miljön som en liten fråga vid sidan av den större politiken.

De avgörande vinster som MP förhandlat fram i det nya styret viftas bort som småsaker. Miljarder till klimatet, utsläppsfri stadsmiljö 2030, ny kommunal klimatbudget, storsatsningar på cykelbanor, stopp för Österleden, inget förlängt avtal med Bromma flygplats och införande av miljözoner.

Trots att denna politik sannolikt är bland de mest ambitiösa i världen för en storstad, beskrivs de som små sidofrågor av vänsteroppositionen.

Om inte annat har det blivit tydligt dessa veckor att det endast finns ett parti som tar klimatfrågan på allvar. Därför blir det extra viktigt att MP är med och styr på så många ställen som möjligt, helt enkelt därför att MP är en förutsättning för att det ska fattas nödvändiga beslut för klimatet. MP har ett ansvar att maximera genomslaget för grön politik.

Med det sagt kommer Miljöpartiet heller aldrig lämna walk over i de sociala frågorna och fortsätta ta strid för grundläggande rättighetsfrågor. Och trots att S och V gjort allt för att beskriva det som så, har vi även här visat att vi står för vår politik.

På flera områden har vi satt stopp för kraftfulla bakslag. För det första fortsätter vi nu stå upp mot krav om hårdare tag mot tiggare, för det andra har vi sett till att biståndet till papperslösa barn blir kvar och för det tredje har vi slagit fast politik för fler boendemöjligheter för barnfamiljer i osäkra boendeförhållanden.

Vidare har MP ju varit garanten för medmänsklighet även på riksplanet – i tider då S själva valt en annan väg vad gäller inställningen till flyktingar och EU-migranter.

Jag hoppas på en livskraftig debatt i kommunfullmäktige om Stockholms framtid den kommande mandatperioden. Jag hoppas och tror att det dessutom finns många frågor där vi kan samarbeta brett över blockgränserna.

Men jag hoppas slippa den hånfulla retorik där klimatpolitiken ses som nåt litet och futtigt vid sidan av. Jag vet att både V och S i grunden kan bättre än så. FN:s klimatpanel IPCC menar att världen just nu stormar mot att missa det så avgörande 1,5-gradersmålet. Konsekvensen riskerar att bli en planet som på många håll är obeboelig och att hundratals miljoner tvingas på flykt.


I ett sådant läge kan MP aldrig sitta stilla och se på när andra förstör klimatpolitiken – utan tvärt om anstränga sig för att vara med och styra så många kommuner som möjligt. Även i ett läge där detta förlöjligas från vänsterpolitiker.


Lorentz Tovatt, kommunfullmäktigeledamot Stockholm (MP)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs hela debatten här

Publicerad:

LÄS VIDARE