Vågar regeringen inte bli granskade själva?

MP: Öronbedövande tystnad från M, KD och L när SD vill lägga ner Institutet för mänskliga rättigheter

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2023-04-22

SD vill lägga ner Institutet för mänskliga rättigheter. Det är ytterst allvarligt att regeringen möter dessa absurda krav med en total tystnad, skriver Ulrika Westerlund och Jan Riise, Miljöpartiet.

DEBATT. Att ett rasistiskt parti vill lägga ner Institutet för mänskliga rättigheter och arbetet mot rasism är föga förvånande.

Det är ytterst allvarligt att regeringen möter dessa absurda krav med en total tystnad. 

Den 1 januari 2022 fick Sverige till slut ett institut för mänskliga rättigheter. Det blev en historisk milstolpe och ett resultat av framförallt civilsamhällets hårda arbete. Institutet ska granska hur Sverige respekterar mänskliga rättigheter, till exempel att alla är lika inför lagen, att vi inte diskrimineras och att barns rättigheter tillgodoses. 

I en tid där när antidemokratiska rörelser vinner mark och demokratin på flera håll i världen är på tillbakagång, samtidigt som vi i Sverige har en regering som styrs av ett rasistiskt parti, blir den uppgiften allt viktigare.

Bläcket på MR-institutets allra första årsrapport hade knappt torkat innan Sverigedemokraterna gick ut med ett krav på att myndigheten ska läggas ner och att arbetet mot rasism och diskriminering kraftigt ska minskas.

Utspelet möttes av en öronbedövande tystnad från regeringspartierna.

När statsministern tvingas att svara om sin och regeringens inställning blir svaret svävande, med allmänna hänvisningar till att Sverige enligt statsministern har för många myndigheter och att han inte vet om just denna behövs.

Institutet för mänskliga rättigheter genomförde under förra året en undersökning som visar att 47 procent upplever att det finns mänskliga rättigheter som är hotade i Sverige i dag.

Hälften av svenskarna, alltså. Det är siffror som borde mana varje demokratiskt sinnad politiker till handling, men tyvärr verkar regeringen dra motsatt slutsats.

Men varför? Vågar regeringen inte bli granskad?

Utredningen som lade grunden för MR-institutet föreslog att institutets ledningsform och uppgifter bör skyddas i grundlag, för att säkerställa institutets långsiktiga existens och oberoende.

Det är som om utredaren hade en spåkula framför sig– kanske såg man hotet från SD redan då. Kanske hade man också räknat med att en högerregering skulle stå passiv och se på – eller aktivt spela med.

Miljöpartiet föreslog en grundlagsreglering av institutet 2021, men förslaget fick tyvärr inte tillräckligt med stöd i riksdagen. Vi lade fram samma förslag i höstas och hoppas nu att de andra partierna inser allvaret och röstar för vårt förslag. 

Det är dags för Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna att visa att de har någon form av anständighet kvar. Förslaget om att skrota såväl MR-institutet som Sveriges arbete mot rasism måste förpassas till papperskorgen och MR-institutet grundlagsskyddas. Nu. 


Ulrika Westerlund, barnrättspolitisk talesperson (MP)
Jan Riise, ledamot i konstitutionsutskottet (MP) 


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.