Jonas, magstarkt även för en vänsterpopulist

Replik från Annie Lööf (C) om välfärden i Sverige

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Jonas Sjöstedt försöker skylla den misslyckade politik som bedrivits av Vänsterpartiet under förra mandatperioden på Centerpartiet. Det är onekligen magstarkt, även för en vänsterpopulist, skriver Annie Lööf (C).
Foto: URBAN ANDERSSON / ROBIN LORENTZ ALLARD
Jonas Sjöstedt försöker skylla den misslyckade politik som bedrivits av Vänsterpartiet under förra mandatperioden på Centerpartiet. Det är onekligen magstarkt, även för en vänsterpopulist, skriver Annie Lööf (C).

REPLIK. Jonas Sjöstedt försöker skylla den misslyckade politik som bedrivits av Vänsterpartiet under förra mandatperioden på Centerpartiet. Det är onekligen magstarkt, även för en vänsterpopulist. För sanningen är ju den att den första riktiga budget som blir resultatet av Januariavtalet kommer först i höst. Den politik som Jonas Sjöstedt går till storms mot är hans egen.

Tittar vi på det sanna resultatet av Vänsterpartiets budgetsamarbete var det ofta små riktade stöd till kommuner, som till exempel kostnadsfria busskort till alla unga. Det är väldigt svårt att se hur en sådan reform leder till att laga revorna i äldreomsorgen eller skolan. Inte heller brydde sig Vänsterpartiet om samhällets allra mest utsatta i form av människor med funktionsnedsättningar. Vänsterpartiet lyfte inte ett finger för att sätta press på regeringen för att stärka LSS.

Med Januariavtalet tar vi Sverige i en annan riktning. Istället för små slumpmässigt utvalda stöd, som ofta leder till ökade kostnader för kommuner, kommer en kraftig förstärkning av de generella bidragen statsbidragen att tillföras kommunsektorn under denna mandatperiod. Vi har också fått igenom att LSS ska återupprättas, redan i vårbudgeten har mer pengar tillförts. Så tar vi hand om välfärden och de mest utsatta i samhället.

Det är också tröttsamt att vänstern alltid tror att höjda skatter är lösningen, istället för att se helheten – hur det är bättre villkor för företagare och fler i arbete som gör att pengar till vår välfärd faktiskt kommer in och stärker den svenska ekonomin. Välfärden finansieras av att fler arbetar. Det är så vi finansierar välfärden, det är så vi tar Sverige framåt.


Annie Lööf, partiledare (C)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en replik. Läs hela debatten här

Publicerad:

LÄS VIDARE