Varför väljer ni högern framför klimatet, S?

Miljöpartiet: Socialdemokraterna måste stå upp för politiken de gick till val på

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2019-07-19 | Publicerad 2019-07-15

 Efter en häpnadsväckande kovändning av Socialdemokraterna i EU-parlamentet verkar det bli Skyttedals och Fritzons partigrupper som gör upp om EU:s politiska inriktning och toppositioner, skriver Alice Bah Kuhnke och Pär Holmgren (MP).

DEBATT. ”Jag är inte imponerad av de frågor du driver i socialpolitiken. Jag har sett dig i hela valrörelsen, du pratar och åker runt i din sportbil. Du tar exempel med dina Gucciväskor, du kallar väljarna för dumpuckon och du skålar i champagne för att du vunnit en politisk seger.”

Orden är Socialdemokraternas EU-parlamentariker Helene Fritzons. Föremålet för attacken var Sara Skyttedal (KD). De väljare som hörde ordväxlingen måste fått det bestämda intrycket att dessa EU-politiker var bittra politiska motståndare. Men efter en häpnadsväckande kovändning av Socialdemokraterna i EU-parlamentet verkar det bli Skyttedals och Fritzons partigrupper som gör upp om EU:s politiska inriktning och toppositioner.

I Ekot berättar Socialdemokraternas Helene Fritzon att man ser det som rimligt att rösta för den uppgörelse som skulle ge en konservativ kommissionsordförande och högerrepresentation på majoriteten av EU:s topposter.

Samarbetet mellan högerkonservativa och socialdemokrater i EU-parlamentet har en lång historia. När dessa stora grupper tillsammans hade majoritet fanns det bland andra partigrupper en viss förståelse för detta resonemangsäktenskap. Men efter den gröna vågen i EU-parlamentsvalet finns nu en progressiv majoritet i EU-parlamentet bestående av gröna, socialdemokrater, liberaler och vänstergruppen.

Genom att ställa gemensamma krav på en ambitiös klimatpolitik hade en sådan majoritet kunnat påverka valet av EU-kommissionens ordförande och det politiska programmet för nästa mandatperiod. Det är vad en majoritet av både de europeiska och svenska väljarna röstade för i maj, vilket bland annat socialdemokraten Anders Lindberg påpekat på Aftonbladets ledarsida.

Det var också det budskap Socialdemokraternas ordförandekandidat Frans Timmermans gav Europas väljare. De svenska Socialdemokraterna gick till val på ökat klimatansvar, att stå upp mot högerpopulismen och för ett mer jämlikt EU. Vi är därför uppriktigt förvånade över att de svenska Socialdemokraterna i stället hellre verkar vilja göra upp med högergruppen EPP, där Moderaterna och Kristdemokraterna ingår, om EU:s politiska inriktning.

Att rösta fram kristdemokraten Ursula von der Leyen är inte att lyssna på den gröna våg för klimaträttvisa som har svept fram över Europa. Von der Leyen har gett otydliga besked om klimatet. Inget av våra gröna krav på en mer ambitiös klimatpolitik har mötts av något annat än tomma ord.

Det blir inte bättre av de utfästelser von der Leyen gjorde under sitt möte med den högerpopulistiska gruppen ECR. Till högerpopulisterna lovade von der Leyen mindre ambitiös klimatpolitik och tuffare tag mot flyktingar. Det var just oron över en sådan politik som fick många att rösta på ett rödgrönt parti i EU-valet.

Vi står inför mänskligheten största utmaning. Vi gröna gick till val på en Green new deal, en grön plan för klimatomställning och minskade ekonomiska klyftor. En progressiv majoritet i EU-parlamentet kan göra planen till verklighet. Klimatet har inte råd med fem år till av högerpolitik och business as usual.

Det mesta pekar på en jämn omröstning om von der Leyen. För klimatets skull hoppas vi att Socialdemokraterna inser att det finns en mer progressiv väg att gå. Vi samtalar gärna om hur vi kan åstadkomma ett grönare och mer jämlikt Europa. Det har gröna och socialdemokrater gjort med framgång många gånger förr. Varför inte nu, när det verkligen gäller?

Alice Bah Kuhnke, EU-parlamentariker och vice ordförande för den gröna partigruppen i EU-parlamentet (MP)
Pär Holmgren, EU-parlamentariker (MP)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs hela debatten här