Bara väljarna kan stoppa våldet nu

Debattören: Vi är många som har tröttnat på innehållslösa floskler

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2019-08-27

Uppenbart är att den sittande regeringens verktygslåda är tom, men faktum är att makten över brottsutvecklingen inte främst ligger i regeringens utan i väljarnas händer. Här finns skäl till självrannsakan för många, skriver  Hans Li Engnell.

DEBATT. Under fjolåret räknades det i Sverige till över 300 skjutningar. Under första halvan av 2019 såg vi 120 bombdåd. Regeringen skryter med välfyllda anstalter och skärpta straff, men ett slut för våldet verkar inte vara i sikte.

Justitieminister Morgan Johansson har tröstat oss med att risken för att tredje person drabbas av gänguppgörelser är mycket liten. Detta påpekande hjälpte föga i Malmö den 26 augusti. En kvinna med ett spädbarn blev då avrättad mitt på blanka förmiddagen inför förskräckta vittnen. En skjutning i Eskilstuna samma dag hamnade genast i medieskugga, men kommer att bli en av de otaliga som läggs till statistiken för året.

Både justitieministern och ledaren för ett av regeringens samarbetspartier, Centerpartiets Annie Lööf, har i hårda ordalag fördömt mordet. Så enkelt allt vore om kallblodiga mördare tog intryck av utspel i sociala medier. Morgan Johansson vill jaga gärningsmannen ”till världens ände”. Tänk om svensk polis hade de resurserna? Vi får nog snarare hoppas på en jakt till Malmös utkant.

Annie Lööf anser att de kriminella gängen måste pressas tillbaka och de skyldiga gripas och dömas. Någon som tycker annorlunda? Så här låter det alltid efter en hemsk händelse. Hårda ord – sedan fortsätter allt som vanligt.

Vi är många som har tröttnat på innehållslösa floskler och tomma besvärjelser. Det är för sent för sådant. Det vi vill ha är kraftfulla åtgärder och framför allt resultat. Verkligheten talar inte för en vändning i närtid. Vi har färre poliser i dag än när Stefan Löfven blev statsminister 2014. Vi har samtidigt fått grövre brottslighet med yngre gärningsmän.

I dagens Sverige ser vi rapporter om hur mellanstadiebarn sätter skräck i hela bostadskvarter. Vuxenvärlden är oförberedd på en sådan situation och rent juridiskt står vi helt handfallna inför så unga förövare. Hur hanterar man en 12-åring som säger att han ska döda eller våldta dig?

Svenska Dagbladet har berättat om hur 14-åringar hotar, rånar och trakasserar andra jämnåriga så systematiskt att polisen ger brottsoffrets familj rådet att flytta. Är detta det starka samhälle som Socialdemokraterna säger sig vilja bygga?

Den som har råd köper sig trygghet, men för flertalet finns få möjligheter att bygga ett fort mot yttre hot. Vi tvingas helt enkelt leva med lukten av bilvrak på väg till jobbet och ljudet av skott mitt på blanka dagen. Justitieministern kanske inte håller med, men vi är många som tycker att den rådande samhällsutvecklingen är förfärlig och vill ha en förändring. På riktigt, inte bara i ord.

Uppenbart är att den sittande regeringens verktygslåda är tom, men faktum är att makten över brottsutvecklingen inte främst ligger i regeringens utan i väljarnas händer. Här finns skäl till självrannsakan för många. Så länge vi röstar som vi alltid har gjort kommer politiken att förbli densamma och den rådande samhällsutvecklingen att fortsätta i tangentens riktning.

Det är dags att välja bort de partier som i år efter år har misslyckats och ge nya chansen att pröva sina vingar. För ärligt talat har jag svårt att se hur det skulle kunna bli värre.


Hans Li Engnell, debattör, väljare och förälder


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.