Vi är redo att sätta stopp för gängvåldet

Ulf Kristersson: Löfven berömmer Januariöverenskommelsen i stället

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2020-01-22

Jag är övertygad om att Sverige kan lösa de problem som nu plågar landet. Andra länder har gjort det och Sverige har löst svåra problem förr. Men då krävs beslutsamhet och handlingskraft, skriver Ulf Kristersson.

REPLIK. Stefan Löfven berömmer sig själv och sin regering, samtidigt som människor tvingas fly från sina hem mitt i natten på grund av bombdåd. Det går att stoppa gängkriminaliteten, men då behöver Sverige en regering som klarar av det.

Förra veckan presenterades brottsstatistiken för 2019, och det blev ett alarmerande resultat: Våldtäkter och rån mot unga har blivit betydligt vanligare och bombdåden har ökat med 60 procent. Allt annat borde nu läggas åt sidan, för att människor ska kunna känna sig trygga i sina hem och när de är ute med sina barn på stan. 

Varningsklockorna borde ringa även hos regeringen, men Stefan Löfven verkar inte alls höra. På Aftonbladet debatt berömmer han Januariöverenskommelsens 73 olika punkter, trots att regeringen på ett år inte har lyckats förbättra Sverige på ett enda viktigt område.

Regeringsbildningen bygger i stället på en ovilja att prata med Sverigedemokraterna och ett löfte att inte bry sig om Vänsterpartiet. Resultatet blir en regering som driver en politik som inte ens regeringen tror på. Och ständiga låsningar eftersom partierna i grunden inte kan komma överens.

De kan inte enas om rättspolitiken: Flera nödvändiga åtgärder som krävs här och nu för att ta itu med det grova våldet stoppas i regeringskansliet. Förslaget om slopad straffrabatt för unga ligger färdigt, men regeringen väljer att inte lägga fram det.

De kan inte enas om invandringspolitiken: Häromdagen lovade statsministern, för tredje gången, att invandringen ska minska. Första gången var före valet. Därefter ökade regeringen invandringen. Andra gången var i höstas, men då blev han uppläxad av vice statsminister Isabella Lövin och retirerade. Därefter har januaripartierna kommit överens om att öka invandringen.

Nu lovade han det alltså igen, och blev återigen tillrättavisad av Miljöpartiet. Han leder uppenbart inte regeringen i den frågan, knappt ens socialdemokratin.

Stefan Löfven talar ofta om ansvar, men det är alltid någon annans fel. I en numera berömd intervju i Agenda vägrade han erkänna sambandet mellan en misslyckad integration och den ökande gängkriminaliteten. Att politikerna inte förberett sig bättre på att möta utvecklingen berodde på att ”man inte såg det komma.”

För de flesta andra är det uppenbart att gängkriminaliteten är starkt kopplad till stor invandring och dålig integration. Att påstå något annat är obegripligt.

Socialdemokraterna är dessutom alltid sena i starten, håller lågt tempo och levererar inte ens de reformer som de redan tidigare har enats om över blockgränsen – såsom terroröverenskommelsen 2017. Och förslagen som presenterades för att komma tillrätta med gängvåldet dras nu i långbänk.

Jag är övertygad om att Sverige kan lösa de problem som nu plågar landet. Andra länder har gjort det och Sverige har löst svåra problem förr. Men då krävs beslutsamhet, handlingskraft och att man fokuserar sin kraft på rätt saker.

Moderaterna står redo. Vi har en genomtänkt invandringspolitik, som är stram och konsekvent och vi har skärpt vår kriminalpolitik, så den kan rå på en grövre brottslighet. Vi driver skarpa lagförslag i riksdagen för att redan nu få igenom dem. Och vi klarar av att prata med alla i Sveriges riksdag.

Ingen är längre intresserad av mera prat. Skjutningarna, rånen, våldtäkterna och bombdåden undergräver tilltron till politikens förmåga att upprätthålla rättsstaten. Det är farligt, destruktivt och underminerar våra demokratiska processer samt den tillit som måste finnas mellan väljare och valda.

 Moderaterna är beredda att bilda en borgerlig regering och omedelbart ta tag i kriminaliteten, välfärden, invandringen och integrationen. Så att vi därefter kan ta fasta på vårt lands många möjligheter.


Ulf Kristersson, partiledare (M)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Texten är en replik. Läs hela debatten här

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.