S missar att vi behöver arbetskraftsinvandring

Centerpartiet: Avgörande fråga för Sveriges framtida välstånd

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2021-11-21

Arbetskraftsinvandringen handlar om människor som kommer till Sverige och direkt börjar att arbeta, betala skatt och bidra till välfärden. Tyvärr så verkar S blunda för de behov Sverige står inför, skriver Abir Al-Sahlani.

DEBATT. Sverige står inför enorma ekonomiska och demografiska utmaningar. För att möta dem, behöver vi nya förslag för en förbättrad arbetskraftsinvandring.

Som huvudförhandlare för EU-parlamentets arbetsmarknadsinitiativ – som röstas om på onsdag – lägger jag fram flera förslag för att skapa nya möjligheter för företag att rekrytera rätt kompetens från utlandet, men också för att komma till bukt med fusket.

Tyvärr så verkar Socialdemokraterna blunda för de behov Sverige står inför när de, som enda part utanför den europeiska högerextrema miljön, inte röstade för rapporten i utskottet. Vill Helene Fritzon inte ta ansvar för Sveriges ekonomi och konkurrenskraft?

Fram till 2030 kommer den äldre delen av befolkningen öka med 15 procent jämfört med 2020. Samtidigt kommer andelen som är i arbetsför ålder, det vill säga mellan 20–64 år, bara öka med 5 procent.

Fler personer kommer behöva hjälp av välfärden, men andelen som arbetar och ska försörja dem ökar långsammare. Det är en ekvation som man inte behöver vara matematiker för att se att den på lång sikt inte går ihop.

Samtidigt ser vi också att svenska företag och arbetsgivare skriker efter kompetenser som de inte kan hitta i Sverige eller i våra grannländer.

En undersökning från augusti i år visar på att tre av fyra arbetsgivare i Sverige upplever att det är svårt att hitta rätt kompetens.

Det innebär missade möjligheter för företagen att växa och skapa fler arbetstillfällen, men också missade skatteintäkter för skola, vård och omsorg.

Det här är två stora och allvarliga problem som Sverige har framför sig, och vi måste ta dem på största möjliga allvar.

I min rapport om nya vägar till EU för arbetskraftsinvandrare, presenterar jag flera reformer för att förbättra matchningen av rätt kompetens mellan arbetskraftsinvandrare och arbetsgivare.

Därför vill jag att vi inrättar en talangpool på EU-nivå, så att arbetskraftsinvandrare som vill jobba i Sverige kan ange vilka kompetenser de har och vad för typ av jobb de söker. Sedan kan arbetsgivare lätt matcha sina behov genom att söka i poolen bland befintliga kandidater.

Men vi har även försökt se in i framtiden och identifiera hur vi kan göra EU mer attraktivt för arbetskraftsinvandrare i framtiden.

Vi har självklart också fokuserat på att komma åt fusket och missbruket i sektorn. Flera vittnesmål larmar om att exempelvis säsongsarbetare utnyttjas och får leva under undermåliga levnadsförhållanden.

Samtidigt kan de ha svårt att anmäla arbetsgivare eller byta arbetsgivare, eftersom att deras tillstånd att stanna i Sverige då sägs upp.

Vi föreslår en ändring där vi tillåter säsongsarbetare att byta till en annan arbetsgivare under en tremånadersperiod, utan att förlora sitt tillstånd.

På så sätt skyddar vi dem från att utnyttjas, men ger dem ändå en möjlighet att inte förlora planerade inkomster.

Jag och Centerpartiet är övertygad om att det är vägen framåt – att både göra Europa och Sverige mer attraktivt för arbetskraftsinvandrare och rensa upp bland fusket.

Det är också en överväldigande majoritet i utskottet som håller med om detta, från grekiska vänsterpartister till svenska kristdemokrater. Men inte svenska socialdemokrater. Jag hoppas att S tänker om och släpper den protektionistiska agendan.

I debatten om arbetskraftsinvandring är det viktigt att komma ihåg att det här rör sig om en helt annan typ av migration än asyl.

Det här handlar om människor som kommer till Sverige och direkt börjar att arbeta, betala skatt och bidra till välfärden. Vi behöver arbetskraftsinvandring för att finansiera vård, skola och omsorg i framtiden. Det är en avgörande fråga för Sveriges framtida välstånd.


Abir Al-Sahlani, Europaparlamentariker och ansvarig för Europaparlamentets lagstiftningsinitiativ om arbetskraftsinvandring (C)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.