Missbruket av lustgas växer explosionsartat

Debattören: Polisen kan inte ingripa – det måste regeringen ändra

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2022-06-30

För bara något år sedan var fenomenet relativt okänt, men nu har ungas missbruk av lustgas fullkomligt exploderat i storstäderna – och börjat sprida sig i resten av landet. Myndigheter och lagstiftning har som vanligt inte hängt med, skriver Jan Jönsson, socialborgarråd Stockholms stad.

DEBATT. Sedan nattklubbarna har öppnat efter att pandemirestriktionerna togs bort, har försäljning av ballonger med lustgas tyvärr blivit en vanlig syn i nattvimlet.

För bara något år sedan var fenomenet relativt okänt, men det har nu fullkomligt exploderat i storstäderna och det har även börjat sprida sig i resten av landet.

Tomma lustgastuber göms och slängs i trappuppgångar, på torg, utanför nattklubbarna och i naturområden. Efter en helg i centrala Stockholm ligger det numera drivor med tomma ballonger och lustgasbehållare på gatorna. Detta är på väg att bli ett allvarligt samhällsproblem!

Lustgas, eller dikväveoxid som är den kemiska beteckningen, används inom sjukvården som bedövningsmedel, men är då utblandat med syre. Den lustgas som säljs till privatpersoner som drivgas för olika produkter innehåller inget syre och riskerar därför att leda till akut syrebrist vi inandning.

Nervskador, känselbortfall och muskelsvaghet är andra hälsoproblem som kan uppstå vid alltför frekvent bruk.

De som köper lustgasen utanför nattklubbarna är unga, ibland även minderåriga, och de är ofta redan påverkade av alkohol eller narkotika. Det gör att de har dålig kontroll över hur mycket gas de suger i sig, vilket ökar riskerna för att drabbas av medvetslöshet och död.

Att det finns hälsorisker är väl känt, men det är tyvärr en risk som användarna verkar beredda att ta.

Nu vittnar dock fältassistenter och poliser om att ungdomarna utsätts för rån, våld och sexuella övergrepp i samband med lustgasruset.

Det är ett rus som är kort, men så pass intensivt att individen för en stund tappar kontrollen över sig själv och sin omgivning. Det gör det möjligt för försäljaren eller personer i dennes omgivning att passa på att plocka plånböcker och värdesaker, tafsa eller fösa iväg ungdomar till mer avskilda platser utan vittnen.

14–17-åringar är särskilt utsatta.

Polisen har den senaste tiden identifierat flertalet lustgasförsäljare i Stockholm som nätverkskriminella. Försäljningen drar in mycket stora summor till den organiserade brottsligheten.

Inköpspriset för en stor flaska är 300 kronor. Den räcker till cirka 72 dosballonger. Gatupriset för en ballong är cirka 100 kronor och ofta har säljaren sålt slut på en gasflaska inom en timme.

Den rena förtjänsten är 6 900 kronor – svarta pengar rakt ner i fickan – utan några som helst risker.

Ofta står försäljarna till tjänst med att erbjuda även tyngre droger. Att det nu har börjat uppstå revirstrider mellan försäljarna är ett tecken på att gängen ser stora möjligheter att tjäna grova pengar på lustgasen.

Vi som får stå för hela notan är – förutom de ungdomar som skadas eller utnyttjas – som vanligt vi skattebetalare. Avancerad sjukvård, stöd till brottsoffer och städning av gator och torg kostar mycket pengar.

Kostnaderna för bortstädning och återvinning av tuber i innerstaden ligger nu – lågt räknat – på 240 000 kronor per månad i Stockholms stad. Antalet slängda aluminiumbehållare och plast från tuberna i naturen har byggts upp till ett stort miljöproblem.

Det är ett dilemma att lustgasen är laglig. Den behövs som drivgas för olika produkter i vårt samhälle och används även vid matlagning. Därför kan den inte förbjudas.

Samtidigt upplever polisen en stor frustration över att de inte har möjlighet att agera mot de som säljer lustgasen på gator och torg.

Våra fältassistenter gör sitt bästa för att varna ungdomar och föräldrar, men det är svårt att nå fram till de som behöver varnas.

Den här sommaren kommer förmodligen att bli den värsta lustgassommaren hittills.

Myndigheter och lagstiftning har som vanligt inte hängt med i den snabba utvecklingen. En möjlig väg framåt kan vara att kommunerna använder sig av de lokala ordningsföreskrifterna och förbjuder försäljning utan tillstånd avgränsat till speciella platser för nattlivet under kvällar och nätter.

Det skulle inte förhindra annan tillståndsgiven försäljning, men däremot ge polisen möjlighet att agera inom ramen för polislagen genom att avvisa, avlägsna, omhänderta och bötfälla lustgasförsäljarna.

Regeringen bör dessutom snarast utreda en åldersgräns på 18 år för köp av lustgas, så att vi kan skydda de unga från allvarlig skada och från att utsättas för brott.

Stockholm ska ha Sveriges roligaste nattliv. I det nattlivet ska varken lustgas, knark, våld eller sexuella övergrepp ingå. Gör vi inget åt missbruket av lustgas riskerar det att växa till ett riktigt stort samhällsproblem och stort lidande för stadens ungdomar!


Jan Jönsson, socialborgarråd Stockholms stad (L)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.