Kungen gjorde inte fel – vi har misslyckats

SD-politiker: Det är ett faktum, inte en politisk åsikt

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2020-12-18

Vi anser att kritiken mot kungen är obefogad. Att Sverige misslyckats med hanteringen av coronapandemin är ett etablerat faktum, både nationellt och internationellt, skriver fyra SD-politiker i konstitutionsutskottet. (Arkivbild)

DEBATT. I SVT:s ”Året med kungafamiljen” blickar kungen tillbaka på 2020 och beskriver det som ett fruktansvärt år. På en fråga om vad kungen anser som mest stressande med pandemin blir svaret:

”Jag anser att vi har misslyckats. Vi har ett stort antal som har avlidit och det är fruktansvärt. Det är något som vi alla lider med”, säger han i programmet.

Kritik mot uttalandet lät inte vänta på sig och har kommit från både professorer inom statsförvaltning och i synnerhet från media. Dessa menar att uttalandet kan tolkas som politiskt eftersom det påstås antyda att misslyckandet är regeringens fel.

Monarkens roll enligt regeringsformen är i allt väsentligt ceremoniella. Monarken förväntas inte uttala sig i politiskt känsliga frågor eller få det att framstå som ett motsatsförhållande råder mellan kungen och regeringen och riksdagen. De närmare begränsningarna om vad statschefen ”inte bör göraåterfinns i förarbetena och stadgas inte uttryckligen i regeringsformens text.

Vi anser att kritiken mot kungen är obefogad. Att Sverige misslyckats med hanteringen av coronapandemin är ett etablerat faktum, både nationellt och internationellt.

Sverige har 5–10 gånger högre dödstal i covid-19 än våra nordiska grannländer. Att Sverige har misslyckats med att rädda liv, framför allt de äldres, förnekar inte ens regeringen och hör till den gemensamma verklighetsbilden hos alla utom möjligtvis ett fåtal.

De har dessutom påbörjats två utredningar under riksdagen gällande detta, varav den ena kom med sitt delbetänkande nyligen och där kritiken mot Sveriges hantering av pandemin var oväntat hård.

Att kungen dessutom inte utpekar någon enskild part, utan säger ”vi”, vilket rimligtvis bör tolkas som nationen, gör kritiken ännu märkligare.

Vi menar att det i detta fall inte råder något motsattsförhållande mellan kungens uttalande i SVT och regeringens och riksdagens uppfattning gällande nationens problem med bekämpandet av den värsta pandemin i mannaminne.

Det finns helt enkelt inga åsiktsskillnader gällande just detta, att Sverige har en mycket stor överdödlighet i covid-19. Däremot finns det olika åsikter om vad detta beror på, alltifrån avvecklade beredskapslager till otillräcklig lagstiftning.

Men att landet misslyckats med att rädda liv under coronapandemin är vi alla överens om och att uttrycka denna gemensamma verklighetsbild är inget politiskt ställningstagande som skulle strida mot intentionerna i vår konstitution, vare sig detta framgår direkt av regeringsformen eller dess förarbeten.


Matheus Enholm, ledamot konstitutionsutskottet  (SD)
Mikael Strandman, ledamot konstitutionsutskottet  (SD)
Fredrik Lindahl, ledamot konstitutionsutskottet  (SD)
Per Söderlund, arbetande ersättare konstitutionsutskottet (SD)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.