Vi måste bredda vår debatt om välfärden

Replik från Ersta diakoni om hur många tillsammans kan bidra

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2019-02-01

Sverige måste börja välkomna alla resurser och idéer som finns för att kunna täcka framtidens behov. Då kan filantropin spela en större roll, skriver Stefan Nilsson och Pia Watkinson, Ersta diakoni.

REPLIK Ersta diakoni jobbar inte med vård och omsorg för att tjäna på välfärden; välfärden tjänar på att vi jobbar med vård och omsorg. Men utan insamlade medel skulle vi ha svårt att hjälpa de mest utsatta på det sätt vi gör idag.

Sandro Scocco och Lars-Fredrik Andersson skriver om hålen i finansieringen av framtidens välfärd. Även SKL, Konjunkturinstitutet och Riksrevisionen har det senaste åren varnat för att stora summor behöver skjutas till för att välfärden ska hålla dagens nivå.

Andra får debattera skattesatserna, men vi vill bredda välfärdsdiskussionen. Sverige måste börja välkomna alla resurser och idéer som finns för att kunna täcka framtidens behov. Då kan filantropin spela en större roll.

Den offentliga välfärden ska inte monteras ned, behövande ska inte stå med mössan i hand och förlita sig på ”välgörenhet”. Tyvärr är detta nidbilden av filantropi.

Inom idéburen sektor ser vi ofta behov som regioner eller stad/kommun ännu inte har tagit tag i. Ibland vill vi dessutom mer än vad den skattefinansierade välfärden förmår. Våra gåvofinansierade verksamheter gör välfärdens skyddsnät mer finmaskigt.

När vi tidigare drev Pelarbacken, en vårdcentral för hemlösa, ingick visserligen tandvård i upphandlingen. Men knappast någon av de hemlösa hade råd med egenavgiften. Då såg vi, med hjälp av våra givare, till att de ändå fick den tandvård som kunde vara avgörande för det viktiga första intrycket när de sökte ett bostadskontrakt eller ett jobb.

Fler verksamheter som helt eller delvis finansieras med insamlade medel: Ersta Möjlighet startar den 1 februari. Det är ett skyddat boende för våldsutsatta kvinnor med missbruks- och drogproblematik. Vi öppnade förra året Ersta Hopp, som erbjuder stödsamtal till människor som utsatts för sexuella övergrepp under uppväxten.

Sverige är bra på att fånga upp behoven hos dem som har det näst-sämst ställt. Men lyssna efter tystanden från de röster som aldrig hörs. De har något att säga. Tack vare generösa gåvor kan vi lyssna och agera.


Stefan Nilsson, direktor Ersta diakoni
Pia Watkinson, insamlingschef Ersta diakoni


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en replik. Läs hela debatten här