Debatt

Du får välfärden att rasa ihop, Annie Lööf

Jonas Sjöstedt: Centerns skattesänkarpolitik styr – samtidigt som kommunerna tvingas skära ner

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Välfärden finansieras inte med ett trolleritrick, så som Annie Lööf verkar tro, skriver Jonas Sjöstedt.

Foto: LOTTE FERNVALL, URBAN ANDERSSON (Montage)
DEBATT

DEBATT. Det är i Centerpartiets Sverige som kommunerna och regionerna inte får ekonomin att gå ihop och välfärden krackelerar. Men vi kommer bara att klara välfärden om de allra rikaste bidrar mer.

Vår välfärd hade aldrig fungerat utan människorna som arbetar i den. Vi ska vara stolta över dem. 

Tyvärr ser vi över hela Sverige hur underfinansierad den är. Det är inte rimligt att personalen ska bära välfärden på sina axlar genom att ständigt vara underbemannade, stressade och få betala sina egna löneökningar med större arbetsbelastning.

Vi kommer bara att klara välfärden om de allra rikaste börjar bidra mer. Förskoleuppropet, Lärarmarschen och Kommunals upprop för äldreomsorgen samlar många som vill att välfärden ska få de resurser den behöver. 

Läget är ansträngt på många håll samtidigt som kommunerna inte har pengar till årliga kostnadsökningar.

I det läget allierar sig Socialdemokraterna med Centerpartiet, som tillsammans med Liberalerna, stödjer den S-ledda regeringen genom 73-punktsöverenskommelsen. Socialdemokraternas armkrok med sina nya kompisar innebär att de slutfört sin vandring högerut. De har blivit ett parti för de allra rikaste.

Ett samarbete med Centerpartiet om statsbudgeten är en garant för det. 73-punktsöverenskommelsen är i stora drag vad partiet gick till val på. 

Det är tydligt att 73-punktsgänget, med centern i spetsen, fortsatt på den linjen från Reinfeldt-åren med sänkta skatter före satsningar på välfärden. Redan nästa år väntas värnskatten tas bort. Det innebär att alla som tjänar cirka 59 000 kronor eller mer får en rejäl skattesänkning. 

Runt sex miljarder kostar det att ta bort skatten. Men de pengarna motsvarar årslönerna för 12 000 lärare eller 15 000 undersköterskor.

Borttagandet av värnskatten innebär också att skattesänkningarna för de allra rikaste blir större än vad hela kommunsektorn får i ökning av generella statsbidrag. Det är alltså viktigare att prioritera de mest välbeställda än att förbättra äldreomsorg, vård och skola. 

I nuläget väntas det saknas hela 20 miljarder till välfärden när 73-punktsgänget är färdiga med sina reformer. Hur Annie Lööf får den här ekvationen att gå ihop är svårt att se. 

Centern är det parti som är med och styr i flest kommuner och regioner. Nyligen varnade SKL för att cirka 100 kommuner går med underskott nästa år. Runt 40 kommuner planerar att höja skatten. Det är fler än under finanskrisen. Var tredje region gick med underskott i fjol och fler förväntas det bli nästa år. 

Kraven på ”effektiviseringar” rullas nu ut i kommun efter kommun. I praktiken handlar det om neddragningar, att färre ska göra samma arbete som tidigare. Det drabbar direkt de som arbetar i skola, förskola och äldreomsorg. Det är därför de slår larm och protesterar.

Det innebär att Centerpartiets vårdslösa skattesänkarpolitik på riksnivå kan komma att drabba partiet lokalt.

Underskott och neddragningar rapporteras från kommun efter kommun. Kommuner och landsting tvingas höja skatterna eftersom ekonomin måste gå ihop. Skattesänkningarna för välavlönade i storstäderna vältras över på neddragningar av välfärden över hela landet.

Välfärden finansieras inte med ett trolleritrick, så som Annie Lööf verkar tro. 

Vi är alla beroende av den gemensamt finansierade välfärden. Vi skulle behöva öka stödet till kommunerna för att klara den välfärd vi har i dag. Men i stället drivs det igenom stora ofinansierade skattesänkningar och nya avdrag för de som tjänar mest.

73-punktsgängets politik drar isär stad och land och underfinansierar välfärden. Det som behövs är att de allra rikaste betalar mer i skatt. Då får förskolan, skolan, äldreomsorgen och vården de resurser som behövs.

Det är vad folk förväntar sig. Ett samhälle som byggs för de många, inte de få. 


Jonas Sjöstedtpartiledare Vänsterpartiet


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs hela debatten här

Publisert:

LÄS VIDARE

DEBATT Skyll inte din politik för rika på oss, Annie Lööf

ÄMNEN I ARTIKELN

Jonas Sjöstedt

Vänsterpartiet

Annie Lööf

Centerpartiet

Välfärd

Skattepolitik

Jämlikhet